Vaikka mokia olisi tultu tehtyäkin, ei hätää. Uutta tutkimustietoa koirien käyttäytymisestä tulee koko ajan lisää. Monet menneiden vuosikymmenten hyvää tarkoittavat koirankoulutusneuvot ovat nykytiedon valossa jo aikansa eläneitä. Onneksi sekä koira että omistaja voivat oppia uusia toimintamalleja!
1. Kun koira vetää hihnassa, nyit kiukkuisena hihnasta ja hoet ”ei vedä!”
Olisi mukavaa, jos koiran kouluttaminen olisi näin helppoa. Kuitenkin koiran, ja kaikkien eläinten, kouluttamisessa ehdoton selkeys on tärkeintä. Koiran pitää tietää, mitä sen tarkalleen ottaen halutaan tekevän, ja sitten se palkitaan oikeasta suorituksesta.
Hihnasta nykiminen ei opeta koiralle yhtään mitään. Luultavasti se ei edes osaa yhdistää hihnassa vetämistään omistajan hihnan nykimiseen. Sen sijaan koira saattaa vetää entistä enemmän, koska siihen sattuu. Usein jo kaulapannan vaihtaminen valjaisiin vähentää vetämistä merkittävästi.
2. Kutsut koiran luoksesi rangaistaksesi sitä
Älä ikinä toru koiraasi sen jälkeen, kun se on tullut kutsusta luoksesi. Näin toimiessa rankaiset koiraa siitä, että se totteli. Omistajan luo tulemisen pitää aina olla myönteinen asia, josta koiraa kiitetään.
Toiseksi, jos koira on tehnyt jotain väärää, sitä pitää torua välittömästi, ei vasta viiveen päästä. Koira elää hetkessä eikä millään osaa yhdistää rangaistusta johonkin, mitä se teki aiemmin.
3. Epäjohdonmukaisuus
Koira saa tulla sängylle vain viikonloppuisin, se saa makoilla sängyllä silloin, kun siinä on sängynpeitto tai yksi perheenjäsen antaa koiralle ruokaa pöydästä, muut eivät. Koira ei ymmärrä tälläistä logiikkaa. Se, mikä on kiellettyä, on aina kiellettyä – se mikä on sallittua, on aina sallittua. Selkeät raamit luovat koiran elämään turvallisuudentunteen.
4. Palkitset tietämättäsi koiraa huonosta käytöksestä
Koira kerjää, sille annetaan ruokaa pöydästä. Otat koiran syliin, kun se raapii jalkojasi. Koira vinkuu kun puhut puhelimessa, keskeytät puhumisen ja katsot koiraan tai puhut sille. Et ehkä itse edes miellä palkitsevasi koiraa, mutta koiralle mikä tahansa huomio omistajan puolelta on palkkio. Jos koira käyttäytyy ei-toivotusti, älä huomioi sitä millään tavalla. Koira on älykäs eläin, joka hyvin helposti oppii niin hyviä kuin huonojakin tapoja.
5. Hyssyttelet pelokasta koiraa
Kun koira on pois tolaltaan ja pelkää esimerkiksi ukkosta tai ilotulitusta, luonnollisesti haluat ottaa sen syliin, rauhoitella ja hyssytellä sitä. Tämä toimii hyvin ihmislasten kanssa, mutta koiran kanssa on suuri virhe toimia näin. Omistajan käytös nimittäin vahvistaa koiran pelkoreaktiota entisestään. Koiran pelkoa rauhoittaa tehokkaimmin se, että omistaja itse käyttäytyy mahdollisimman normaalisti, eikä tee asiasta numeroa.