Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Nyt selvitetään mysteeri: miksi koirat kaivavat kuoppia?

Kuoppien kaivaminen on yksi niistä koiran lajityypillisistä toiminnoista, joka juontaa juurensa sen kehityshistoriaan. Monet kotikoirat, kuten niiden esi-isätkään, eivät voi vastustaa kuononsa tunkemista mutaan. Koiran omistajan silmin käytös vaikuttaa lähinnä ilkikuriselta, joskin koiran motivaationa luultavasti on se suuri nautinto, jota kaivaminen sille tuottaa.
Innokkaalle kuoppien kaivelulle voi olla monia syitä.

Pitkästyminen tai eroahdistus

Monet koirat kokevat eroahdistusta omistajiensa työpäivän aikana. Ne saattavat kaivaa kuoppia tai vaikka huonekaluja lievittääkseen ahdistustaan tai karatakseen omistajansa perään. Kun koira kyllästyy torkkumaan ja tuijottamaan ikkunasta, se saattaa alkaa viihdyttää itseään kuopimalla tai kaivamalla. Virikkeiden tarjoaminen koiralle sen yksinolon ajaksi vähentää koiran stressiä ja tarvetta kaivamiseen. Jätä koirallesi vaikkapa herkuilla täytetty lelu tai älypeli siksi aikaa, kun olet poissa kotoa.

Aarteiden kätkeminen

Koirien esi-isillä oli tapana kätkeä aarteensa kaivamalla niille kuoppa, erityisesti syötäväksi kelpaavat herkut tuli piilottaa vihollisten ulottumattomiin. Itse käytät todennäköisesti jääkaappia tähän tarkoitukseen, mutta koirasi saattaa kätkeä herkkujaan piilottamalla ne kaivamaansa kuoppaan. Välttääksesi puutarhasi muodostumista ikävän kuoppaiseksi, tarjoa koiralle tuolloin muuta puuhasteltavaa, vie se vaikkapa pitkälle lenkille tai leiki sen kanssa.

Apulaisena puutarhatöissä

Sinun ja parhaan ystäväsi käsitykset puutarhan käyttötarkoituksesta saattavat erota hieman toisistaan. Koira ei tee eroa kasvien istutuksen tai kuoppien kaivamisen välillä, kaikki multa on multaa. Koirasi ei tarkoituksella kaiva ylös istuttamiasi kasveja, se vain yksinkertaisesti rakastaa tuoreen mullan tuoksua ja multaan kaivautumista. Voit kokeilla antaa innokkaalle apurillesi oman alueen puutarhassa, jossa se saa kaivaa sielunsa kyllyydestä. Piilota luita tai herkkuja koiran omalle alueelle ja kehu ja palkkaa sitä sen pysytellessä omalla alueellaan.

Pakeneminen

Jotkut koirat saattavat paeta ahdistustaan tai pitkästymistään kaivamalla kuoppia. Pitkästynyt koira voi yrittää kaivamalla hakea aktiviteetteja tai leikkikaveria aidan toiselta puolen. Jos koirallasi on taipumista kaivautua aidan ali, huolehdi, että aidan alta kaivautuminen on hyvin estetty. Koiran kastrointi tai sterilointi saattaa myös vähentää koiran tarvetta karkailla toisten koirien perään. Juoksuiset nartut tai niistä kiinnostuneet urokset saattavat keksiä mitä uskomattomimpia konsteja kaivautua aitojen ali päästäkseen toistensa luo!
Ahneus ruoan perään
Koira saattaa ahneuksissaan yrittää löytää mullan seasta jotakin syötäväksi kelpaavaa. Innokkaasti kaivava koira löytää kasvien juuria pureskeltavakseen ja viihdyttää samalla itseään yrittäessään kiskoa niitä maasta. Jotkut koirat pureskelevat ja syövät multaa, juuria, keppejä, mitä ikinä saavatkin kaivettua esiin, kunhan se vain maistuu mullalta. Multaa rakastaville koirille nämä herkkupalat ovat kaiken sen vaivan ja työn arvoisia!

LÄHDE: http://pets.thenest.com/dogs-dig-holes-3629.html

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top