Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Halaaminen ei ole paras tapa osoittaa hellyyttä koirallesi

MIKSEI HALAAMINEN OLE PARAS TAPA OSOITTAA HELLYYTTÄ KOIRALLE?

Huomatessasi koirasi tekevän jotain tosi hellyyttävää, sinun tekisi mielesi rynnätä sen luo ja hukuttaa se halauksiin. Halaaminen tuntuu meille ihmisille luontevalta tavalta osoittaa rakkautta koiraa kohtaan, mutta koiran kannalta se ei ehkä ole kuitenkaan paras vaihtoehto hellyyden osoittamiseen.

Jotkut koirat alistuvat halaukseen, laskien kuitenkin kokoajan sekunteja päästäkseen irti otteesta. Toiset taas osoittavat välittömästi, etteivät juuri arvosta elettäsi. Koiran suhtautuminen voi myös riippua henkilöstä, kuka sen kaappaa syleilyynsä. Se saattaa sallia halauksen sinulta, mutta ei välttämättä vieraalta.

Syy siihen miksi koira ei välitä halailusta kuten ihminen, liittyy lajien erilaisiin tapoihin osoittaa hellyyttä ja tervehtiä toisiaan. Kun ihminen usein tervehtii toista halaamalla, koira sensijaan nuuhkii ja heiluttaa häntäänsä tervehtiäkseen toista.

Koiran elekielessä halausta lähinnä oleva ele on etutassujen asettaminen toisen koiran päälle tai kaulalle. Tämä ele osoittaa koirien välistä hierarkiaa ja dominoiva koira ottaa alempiarvoisen otteeseensa. Tästä johtuen on helppo ymmärtää miksi jotkut koirat eivät pidä halailusta. Halaaminen on koiralle yhtäkuin dominointia tai ylimielisyyttä ihmisen taholta. Riippuen suhteestasi koiraan, halaus voi myös tarkoittaa potentiaalista uhkaa.

Jos kuitenkin tapanasi on halailla koiraasi, sen elekieli kertoo kyllä viihtyykö se tilanteessa vai ei. Selvin merkki epämukavuudesta on tietysti hampaiden näyttäminen tai murina. On myös muita merkkejä mitä voit tarkkailla halatessasi koiraa. Koira saatta jäykistyä, alkaa nuolla huuliaan tai sulkee suunsa. Nämä merkit osoittavat koiran olevan hermostunut ja se kenties luulee tehneensä jotain väärin? Pitäisikö sen alistua ja odottaa hiljaa paikallaan kunnes halailu-rituaali on ohi?

Koska et itse näe koiran kasvoja halatessasi sitä, et voi olla varma mitä se yrittää eleillään ja ilmeillään sinulle kertoa. Pyydä ystävääsi ottamaan teistä valokuva kun halaat koiraasi, niin näet mitä sen ilme tilanteesta kertoo.

Voi kuitenkin olla hyödyllistä opettaa koira sietämään halaamista. Sietokyky voi joutua yllättäen koetukselle tilanteissa, joissa vaikkapa lapsi äkkiarvaamatta kaappaa koirasi halaukseen tai eläinlääkäri joutuu ottaamaan koirasta halausta muistuttavan otteen. Siedätä koiraa tilanteeseen pikkuhiljaa, ensin kiertämälllä yksi käsi sen ympärille ja sen opittua sietämään tätä, pikkuhiljaa toinen. Muista kokoajan kehua ja palkata koiraa hyvästä käytöksestä.
Jokainen koira on yksilö ja halaamisen sietokyky jokaisella erilainen. Moni koira yksinkertaisesti hyväksyy tilannteen ja antautuu halattavaksi. Suuri merkitys on myös sillä kuka halaaja on. Koira saattaa mukisematta hyväksyä halin sinulta, mutta ei välttämättä vieraalta. Ethän sinäkään haluaisi, että satunnainen vastaantulija kaappaisi sinut halaukseen? Luottamuksen saavuttaminen sinun ja koirasi välillä voi kestää aikansa, mutta sitä kannattaa harjoitella!

LÄHDE http://barkpost.com/discover/do-dogs-like-hugs/

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top