Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Myös koirat kärsivät kaamoksesta

Elämme vuoden pimeintä aikaa. Kaamosaika aiheuttaa monenlaisia oireita ihmisille, mutta eivät nelijalkaiset ystävämmekään säästy kaamoksen vaikutuksilta.

Laumaeläimenä koiralla on samankaltaista käyttäytymistä kuin ihmisillä ja koirat saattavatkin myötäelää omistajiensa kaamosoireiden mukana. Kaamosajan pimeydessä myös koirien aktiivisuus vähenee.

– Kaamoksen aikaan lemmikit eivät välttämättä ole virkeitä ja innostuneita leikkimään tai lähtemään ulos. Ne saattavat myös syödä huonosti, kertoo biologian laitoksen eläinfysiologian professori Seppo Saarela Oulun yliopiston tiedotteessa.

Niin ihmisten kuin eläintenkin vuorokausirytmiä säätelee sama pimeähormoni, melatoniini. Ihmisen kanssa elävät eläimet häiriintyvät keinotekoisesta valosaasteesta. Luontaisen vuorokausirytmin sekoittaminen hankaloittaa älyllistä ponnistelua vaativia suorituksia ja voi vaikuttaa myös lemmikin mielialaan.

Koiran aktiivisuuden vähentyminen talven pimeimpään aikaan on luonnollinen ilmiö. Kun valon määrä taas keväällä lisääntyy, virkistyvät koirat samalla tavalla kuin ihmisetkin.

Kuva: Wikimedia Commons/Darnyi Zsóka

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top