Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Jekku-terrieri on pieni ja pippurinen poliisikoira

Vanhempi konstaapeli Miikka Ounila ja parsonrusselinterrieri Jekku ovat poikkeuksellinen parivaljakko: pientä terrieriä ei ole totuttu näkemään hoitamassa poliisikoiran tehtäviä. Jekku onkin Suomen ensimmäinen rotunsa edustaja Poliisin palveluksessa.

Ajatus terrieristä poliisikoirana syntyi, kun Hämeen poliisilaitoksella työskentelevä Ounila näki parsonrusselinterrierejä Rajavartiolaitoksen huumekoirina. Aiemmin labradorinnoutajan kanssa töitä tehnyt konstaapeli halusi työparikseen kovaluonteisemman koiran. Terrierejä käytetään virkakoirina myös muissa maissa.

Jekku on yksi Suomen viidestä rahanetsintään erikoistuneesta koirasta. Rahakoirat on koulutettu tunnistamaan seteleiden haju, ja koiria käytetään rahakätköjen etsimiseen muun muassa rakennuksista ja maastosta. Suurin Jekun löytämä rahakätkö on 36 000 euroa harmaan talouden rahaa. Kätkö löytyi terrierin ollessa vain vähän yli vuoden ikäinen. Kaikki Suomen rahakoirat ovat peruskoulutukseltaan erikoishuumekoiria, ja Jekku on paljastanut rahan lisäksi muun muassa huumeita ja aseita.

Nyt kolmevuotias Jekku on isäntänsä mukana töissä joka päivä. Jekun työpäiviin kuuluu muun muassa kotietsintöjä sekä maastokätköjen ja epäiltyjen ajoneuvojen tutkimista. Hyvin suoritetuista työtehtävistä koira palkitaan leluilla ja makupaloilla.

Vaikka Jekku on pieni ja suloinen, ei koiraa ole karvoihin katsominen: Jekku on joissain tehtävissä jopa parempi kuin suuremmat kollegansa, sillä pienikokoinen koira mahtuu ketterästi ahtaisiinkin paikkoihin ja kevyen rakenteensa vuoksi se on helppo nostaa korkealla oleviin kohteisiin.

Rodulleen tyypillisesti Jekku on tarkkanenäinen ja sinnikäs. Sen ura on vasta alussa, sillä poliisikoirien tavoitteellinen eläkeikä on kymmenen vuotta. Koska työ on melko kuluttavaa, todellisuudessa suurin osa koirista joutuu jäämään eläkkeelle jo aiemmin.

– Jekku on energinen ja jaksaa mennä. Oikeastaan se rasittuu enemmän vapaapäivinä, kun ei ole mitään tekemistä, Ounila paljastaa.

Lähde ja kuva: Poliisi

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top