Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Miksi koira haukkuu? – Näin puutut häiritsevään haukkumiseen

Koirat ilmaisevat tunteitaan aina pelosta innostukseen haukkumalla. Pitkin päivää jatkuva louskutus tai ovikellolle räyhääminen voi kuitenkin olla stressaavaa niin omistajalle, naapureille kuin koiralle itselleenkin.

Huom! Tutustu myös laajempaan koiran haukkumista käsittelevään artikkeliimme: Miksi koira haukkuu ja mitä sille voi tehdä

koiran koulutus

Koiran mielestä haukku on paikallaan tilanteessa kuin tilanteessa: pihapuussa kiipeilevästä oravasta on ilmoitettava välittömästi, yksin jäädessä on tylsää eikä omistajalta saa huomiota tai uusi ihmis- tai koiratuttavuus epäilyttää.

– Koira saattaa haukkua saadakseen huomiota, turhautuessaan, leikkiessään, puolustaessaan reviiriään, tervehtiessään tuttuja tai karkottaakseen tuntemattomia, Evidensian ongelmakoirakouluttaja Jaana Koukkula listaa.

– Koira viestii haukkumalla oikeastaan kaikkia tunnetilojaan.

Eleet paljastavat haukun syyn

Ihmisen voi olla vaikea tulkita, mitä koira haukkumisellaan milloinkin haluaa kertoa.

Haukkumistapa paljastaa osan. Vahtiva koira haukkuu matalalla ja varmalla äänellä yrittäessään pitää tunkeutujan kaukana, kun taas korkeat haukahdukset viestivät usein innostuksesta. Jos haukunta on intensiivistä ja tiheää, voi kyseessä olla pelko. Huomiota koira puolestaan haukkuu tasaisella ja kovalla äänellä.

Koiran tapa äännellä vaihtelee kuitenkin roduittain ja yksilöittäin. Usein omistaja tunnistaa oman lemmikkinsä haukut, mutta vieraita koiria on vaikeampi tulkita.

– Koirat viestivät haukun lisäksi samaan aikaan muilla käyttäytymismuodoillaan. Jotta voimme tulkita, miksi koira haukkuu, on tarkasteltava myös haukkuvan koiran eleitä, ilmeitä, katsetta ja äänenpainoa.

Nämä eleet ovat usein erittäin hienovaraisia, ja ne saattavat jäädä ihmisiltä huomaamatta. Siksi varsinkin vierasta koiraa lähestyessä, on aina paras olla rauhallisen varovainen.

– Sanonta haukkuva koira ei pure, ei aina pidä paikkaansa. Haukkuminen saattaa olla myös varoitus toisille ennen mahdollista hyökkäystä, Koukkula muistuttaa.

Äänenpainon lisäksi haukkuvan koiran eleitä ja asentoa kannattaa tarkkailla. Kuva: Mandyme27/Pixabay

Moni lietsoo haukuntaa tietämättään

Koirat voivat haukkua yllättävän kovaa. Guinnessin ennätystenkirjan mukaan kovin mitattu haukku on 113,1 desibeliä. Tätä kultainennoutaja Charlien mahtihaukuntaa on verrattu rock-konsertin melutasoon.

Ei siis ihme, että jatkuva kova haukkuminen rasittaa omistajaa ja häiritsee usein jopa naapurisopua. Ensimmäisenä mieli varmasti tekisi kieltää ja torua meluavaa koiraa, mutta se lietsoo tilannetta entisestään.

– Huomionhakuisella tai vartioivalla haukkumisella koira ei saisi saada huomiota osakseen. Kieltäminen tai rankaiseminen aiheuttavat vain lisää haukkumista. Haukkumista ei kannata myöskään vahvistaa ”kuka tulee” tai ”mikä siellä” -kysymyksin, Koukkula neuvoo.

Haukkuminen on koiralle luontaista toimintaa, ja se on jalostettu vahtimaan ja ilmoittamaan mahdollisista uhkista. Haukkuminen myös itsessään on koiralle palkitsevaa toimintaa, joten sen kieltäminen kokonaan ei ole suositeltavaa.

Sen sijaan kannattaa opettaa, ettei koiran tarvitse olla jatkuvasti valppaana ja vartioimassa ympäristöä.

– Pienimmästäkin äänestä tai ulkopuolisesta liikkeestä haukkuva koira ei pysty rauhoittumaan ja rentoutumaan. Tämä saattaa aiheuttaa koiralle suurtakin stressiä ja muita ongelmia, kuten eroahdistusta.

Liiasta haukkumisesta voi opetella eroon

Koukkula suosittelee puuttumaan häiritsevään ja huomiohakuiseen haukuntaan mahdollisimman pian, mielellään jo pentuna. Johdonmukaisella ja kärsivällisellä koulutuksella vanhemmankin koiran voi opettaa haukkumaan vähemmän.

– Koiran voi antaa haukkua hetken, jonka jälkeen omistaja kiittää hyvin tehdystä työstä ohjaamalla koiran pois tilanteesta ja palkitsee poistumisesta ja rauhoittumisesta. Näin koira oppii, että se saa tehdä työn, johon se on jalostettu. Sen jälkeen omistaja ottaa tilanteen haltuun, ja koira voi rentoutua ja rauhoittua.

Koiralle voi myös opettaa jonkin uuden käyttäytymismallin tilanteisiin, joissa se muuten haukkuisi.

– Esimerkiksi ovikellon soidessa koira meneekin omalle paikalleen odottamaan, tulee omistajan viereen istumaan tai hakee suuhunsa lelun, jota voi esitellä ja kantaa vieraiden saapuessa, Koukkula vinkkaa.

Tärkeintä on, että koiraa palkitaan ruhtinaallisesti aina, kun se toimii toivotulla tavalla. Omistajan muuttaessa omaa toimintaansa alkaa koirakin muuttaa käyttäytymismallejaan.

Seuraavan kerran, kun oma koiruus haukkuu postiluukusta kolahtavaa lehteä aamukolmelta, kannattaa huokaistaa syvään ja vetää kiroava huuto takaisin – ehkäpä koirasi yrittää vain avuliaana ilmoittaa, että posti tuli.

Onko teille tulossa pentu taloon? Tutustu Kuonon ja eläintenkouluttaja Noora Tihtosen koiran koulutus verkkokurssiin. Nämä opit kannattaa hanskata heti alusta alkaen.

Kun haukkumiseen reagoidaan jo pentuna, koira oppii, milloin haukkuminen on sopivaa. Kuva: 12019/Pixabay

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top