”Olisi kiva lukea myös kirjoitus siitä, miten vanhan koiran saa pidettyä hyvässä kunnossa ja mielen virkeänä. Itse olen perehtynyt asiaan (sattuneesta syystä), mutta tuntuu, että monet ajattelevat, että ikääntyvä koira ei tarvitse muuta kuin ruoan ja pienet pissalenkit. Koiraa kun voisi edelleen aktivoida sille sopivalla tavalla, vaikka ei esim. voi enää samalla lailla lenkkeillä tai harrastaa kuin aiemmin. Ei sitä silti tarvitse sohvan nurkkaan unohtaa.”
Kuonon koirakouluttaja Lotta Vihtonen vastaa:
Tämä on hyvä ja tärkeä aihe, ja itsellenikin piakkoin ajankohtainen. Ikääntyvän koiran kanssa voi ja kannattaa harrastaa, vaikka tahti vähän nuoruuden vuosista onkin hidastunut. Vanheneva koira tarvitsee aiempaa enemmän lepoa, ja sille onkin hyvä tarjota kotona rauhallinen paikka, jossa se voi halutessaan levätä. Osa eläinvanhuksista muuttuu hieman kärttyisiksi, vähän kuten jotkut ihmisetkin vanhetessaan. Tähän saattaa vaikuttaa mm. kivut ja kolotukset, joita vanhemmalle koiralle (ja ihmiselle) helposti tulee. Erityisesti näiden eläinten kanssa leporauhan turvaaminen on erittäin tärkeää kaikkien rauhanomaisen yhteiselon säilyttämiseksi.
Seniorikoiran kanssa voi edelleen tehdä ja harrastaa paljon kaikenlaista. Jos koiran kanssa on aikaisemmin puuhattu jotain, samoja asioita voi jatkaa. ”Vanha koira ei opi uusia temppuja” ei laisinkaan pidä paikkaansa, mutta ikääntyessään koirankin oppimiskyky hieman laskee, joten harjoittelussa pitää ehkä olla mukana hieman aiempaa enemmän malttia ja hyvä palkkio.
Edellisessä kirjoituksessani esitellyt aktivointivinkit sopivat oikein hyvin myös vanhenevan koiran tarpeisiin. Jos ne ovat jo tuttuja, voit aina keksiä itse lisää. Myös pienet kotiapulaistehtävät ovat hyviä aktivointiharjoitteita, esimerkiksi vauvan vaippojen kanto roskikseen tai tohveleitten etsiminen isännälle. Mielikuvitus on rajana tässäkin!
Niin kauan kun koiran tuki- ja liikuntaelimistö on terve, voi koiraa lenkittää ihan normaalisti. Mitä enemmän koiralla on mahdollisuus juosta vapaana, mieluiten vaihtelevassa maastossa, sen paremmin sen lihaksisto ja hermosto saa harjoitusta. Jos havaitset koiralla ontumista, vaikeutta nousta ylös, yleistä jäykkyyttä tai muita kivun merkkejä, käytä koiraa välittömästi eläinlääkärillä.
Kun koira alkaa olla jo tiensä loppupäässä, on omistajan raskaana velvollisuutena myös päästää rakas ystävä ajoissa pois, ja lopettaa lemmikkinsä kun sen elämänlaatu alkaa liiaksi kärsiä. Kipu ei ole mukava ystävä kenellekään, ja kun koiralla on jo ikää ja se on selkeästi kipeä, on sille itselleen parasta päästä ikiuneen. Joskus suurinta rakkautta on luopuminen.
Jutun kansikuva: Karla Sohlman
[gravityform id=”1″ name=”Kysy Lotalta”]