Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kysy koirakouluttajalta: Näin aktivoit koiraasi kotikonstein

Minulta on kysytty paljon koiran aktivoinnista ja aktivointileluista. Kannattaako kalliita älypelejä ostaa koiralle? Miten koiraa voisi aktivoida kotikonstein?

Kouluttajien kielellä puhutaan koirien aktivoinnista ja virikkeellistämisestä erikseen. Aktivoinnilla viitataan omistajan kanssa yhdessä tekemiseen: kouluttamiseen, leikkimiseen ja sen sellaiseen. Virikkeellistäminen taas hyödyntää koiran lajityypillistä käyttäytymistä, siis kaikkea sitä mitä koira tekee luonnostaan. Tällaisia asioita on esimerkiksi etsiminen, repiminen, pureskelu ja kaivaminen. Koira kaipaa erityisesti virikkeellistämistä, mutta parasta on, jos sille voi tarjota sopivassa määrin molempia.
Termeistä huolimatta jokaiselle koiralle on tärkeää päästä toteuttamaan koirana olemisen perusasiota ja saada mielekästä puuhaa. Tämä helpottaa myös omistajan elämää, kun koiran tekemät tihutyöt vähenevät.
Tässä muutama idea siihen, miten koiralle voi tarjota mielekästä tekemistä pienellä vaivalla.

1) Ruuan heittäminen nurmikolle, pellolle tai metsään

Koirat rakastavat etsimistä! Ruokaa voi heitellä omalle kotipihan nurmikolle tai metsälenkillä polun varteen ja antaa koiran etsiä ne.

2) Aktivoiva ruokailu

Jos koirasi saa ruokansa kupistaan, sekaan voi laittaa ylimääräisiä esineitä tai vierasta ruokaa, jolloin koira joutuu tekemään enemmän työtä ruokansa erotteluun ja syömiseen. Tämä hidastaa ruuan hotkijoita, ja tuo ruokailuhetkeen vaihtelua ja virikkeitä. Muista varmistua, että kuppiin lisättävät syötäväksi kelpaamattomat esineet ovat tarpeeksi suuria, ettei koira voi niitä vahingossa nielaista. Isot lusikat ja kauhat ovat hyviä vaihtoehtoja. Voit kokeilla myös esimerkiksi salaattia, jota useimmat koirat eivät halua syödä, vaan jättävät sen kuppiin puhtaaksi nuoltuna. Jos koira syökin salaatin, siitä ei ole sille mitään haittaa.

3) Ruokinta aktivointilelusta

Ruuan voi myös piilottaa aktivointileluun, esimerkiksi Kongiin, josta koira joutuu nuolemaan tai muutoin saamaan ulos. Kongiin voi laittaa melkein mitä tahansa ruokaa, joka siellä pysyy. Jos koirasi syö kuivamuonaa, voi sen väleihin laittaa vaikka hieman juustoa ja lämmittää koko komeuden mikrossa, jolloin sulava juusto lisää lelun vaikeustasoa. Anna kongin jäähtyä ennen kuin annat sen koiralle. Kongin voi myös pakastaa. Kylmän, täytetyn kongin pureskelu voi auttaa hampaitaan vaihtavaa pentua, ja viilentää kaikenikäisiä koiria kesäkuumalla.

4) Aarteenetsintäleikki

Piilota kotiin tai ulos ruokapaloja tai leluja ja anna koiran etsiä ne. Muista, että piilopaikkojen pitää olla sellaisia, joihin koira yleensäkin saa mennä. Älä siis jätä löydettäväksi tarkoitettua makupalaa ruokapöydän reunalle, ellet halua että koira varastelee pöydältä muutenkin.

5) Hallitse ja hajota

Koirat tykkäävät repiä ja pureskella asioita, se kuuluu niiden luontaiseen käyttäytymiseen. Koska useimmat ihmiset eivät halua, että koirat repivät sitä, mitä niitä itseään sattuu miellyttämään, on niille hyvä tarjota mahdollisuuksia repiä ja pureskella jotain sallittua. Puruluiden ja keppien lisäksi voi tarjota esimerkiksi kiinniteipattuja maitopurkkeja, joiden sisällä on makupaloja.

6) Laatikon arvoitus

Arvaatko mitä laatikossa on? Pahvilaatikosta, rutistetusta paperista ja makupaloista saa oivan aktivointilelun koiralle. Laita paperit laatikkoon, lisää namit perään ja anna koiralle. Tämä aktivoi mukavasti koiraa ja tarjoaa mahdollisuuden haisteluun, etsintään ja syömiseen.
Kuva: Lotta Vihtonen
Kuva: Lotta Vihtonen

Onko sinulla muita hyviä aktivointi-ideoita? Jaa oma vinkkisi kommenttilaatikossa muillekin!

Kysy Lotalta

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top