Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kysy eläinlääkäriltä: Miten usein pentu madotetaan?

Pennun madotus:

Hei, saan 3 viikon päästä koiranpennun. Miten usein madotetaan ja käytetäänkö aina samaa lääkettä vai vuorotellen eri merkkejä?

Virpi

Vastaus:

Moi Virpi,

koiran pennut on syytä madottaa tiheästi, pennut ja imettävä narttu tulee lääkitä 2, 4, 6 ja 8 viikon kuluttua synnytyksestä. Pennut lääkitään lisäksi vielä 10 ja 12 viikon ikäisinä. Mikäli pennun madotuksista ei ole tietoa, tulee pentu madottaa aluksi kaksi kertaa kahden viikon välein, ja sen jälkeen vähintään kuukauden välein puolen vuoden ikään asti. Käyttämällä riittävää annosta estetään lääkeaineresistenssin syntyä. Voita madottaa muutamalla erityyppisellä matolääkkeellä, mikäli lääkeaineresistenssiä epäillään.

Huolehdi, että käyttämäsi matolääke tehoaa sekä suolinkaisiin, että hakamatoihin.

Kissat ja koirat:

Hei!

Asiani koskee kissan sisäloisten häätöä. Minulle tuli tuossa muutama päivä sitten muutaman mutkan kautta koditon kissa joka oli jätetty oman onnensa nojaan pakkaseen ja aloitin kissalle madotuksen Axilurilla. Tänään, 11.12.2013 oli kolmas eli viimeinen madotus päivä ja eilen laatikkoa tyhjätessäni tein havainnon että kissalla on ilmeisesti suolinkaisia. Pitäisikö minun siis käyttää kissa eläinlääkärillä hankkimassa joku loishäätöpiikki tai vahvemmat aineet vai riittääkö että uusin madotuskäsittelyn parin kolmen viikon välein kolme tai neljä kertaa jotta saan kaikki loiset häädettyä kokonaan? Kissa on vielä melko arka joten en sen takia ole vielä käyttänyt sitä eläinlääkärillä kunnon terveystarkastuksessa ja steriloinnissa, sillä olen halunnut odottaa että kissa tottuisi ensin käsittelyyn jonkin verran  ja tottuisi myöskin uuteen kotiinsa. Minulla on myöskin kaksi koiraa jotka tietysti madotin samaan aikaan kissan kanssa mutta niiden ulosteissa en ole havainnut loisia.
Pitäisikö koirienkin madotus kuitenkin uusia kolmen viikon kuluttua?

Sarianne

Vastaus:

Moi Sarianne,

Axilur tuntuu toimivan hyvin, koska matoja tuli ulos. On oikein hyvä suunnitelma toistaa madotus kahden viikon välein pari kolme kertaa ja vaikka vielä myöhemmin esimerkiksi jollain muulla matolääkkeellä. Tämän voit vaikka pyytää eläinlääkäriltäsi sitten, kun kissasi on vähän tasoittunut, ja pääsette tohtorin tutkittaviksi. Kiva, että kisu sai sinulta hyvä kodin! Koirat tuskin tarvitsevat uusintamadotuksia.

t. Johanna

Kysy Johannalta:

[gravityform id=”2″ name=”Kysy Johannalta”]

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top