Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Kuusi koirarotua aktiivisille ihmisille

Laadukkaista luonto-ohjelmistaan tunnettu Discovery on tutkinut koirarotuja ja metsästänyt kuusi koirarotua, jotka sopivat hyvin seikkailunhaluisille ja aktiivisista elämäntyyliä kaipaavalle.

 

1. Rhodesiankoira

Lähde: Wikimedia Commons/Bonfoto.nl

Rhodesiankoira on alun perin kotoisin Etelä-Afrikasta, jossa buurifarmarit kasvattivat rotua leijonanmetsästysta varten. Rhodesiankoiran pystyy juoksemaan jopa 45 kilometrin tuntinopeudella ja eteläafrikkalaiset juuret tekevät koirasta erinomaisen liikkuvan vaikeisiin, korkean lämpötilan maastoihin.

2. Saluki

Kuva: Wikimedia Commons/Townsend-Stoner

Saluki on yksi maailman vanhimmista koiraroduista ja kotoisin Egyptistä. Itsenäinen saluki on maratonluokan juoksija normaalia hitaammin lyövän sydämen ansiosta. Sydän pumppaa normaalia enemmän verta ja happea koiran ruumiiseen, jolloin koira pystyy liikkumaan pidempään.

3. Weimarinseisoja

Kuva: Wikimedia Commons/Salhedine

Lihaksikas weimarinseisoja on kotoisin Saksasta, jossa koiraa jalostettiin muun muassa hirvien, karhujen ja villisikojen metsästykseen. Harmaaksi haamuksikin kutsutulla koiralla on erinomainen hajuaisti, sillä puolet weimarinseisojan aivoista reagoi hajuihin. Kestävyydeltään weimarinseisoja on myös huippuluokkaa. Suomessa weimarinseisojia käytetään myös pääosin metsästyskoirina.

4. Novascotiannoutaja

Kuva: Wikimedia Commons/Toller

Novascotiannoutaja eli tolleri (tulee nimestä Nova Scotia Duck Tolling Retriever) on aika monen muut noutajarodun tavoin kanadalaista perua. Noutajien tavoin tolleri on vahvimmillaan vesinoudossa ja metsästyksessä. Tollereilla riittää energiaa ja koiraa luonnehditaan älykkääksi, valppaaksi ja ulospäinsuuntautuneeksi. Oivallinen lenkki-, metsästys- ja uintikaveri, lisäksi tietysti noutajille tyypilliseen tapaan hyvin leikkisä.

 

5. Berninpaimenkoira

Kuva: Wikimedia Commons/caronna

Berninpaimenkoiria käytettiin alun perin maatilan kärryjen vetäjinä, eikä suotta: koira pystyy vetämään perässään jopa 10 kertaa oman ruumiinsa painoista taakkaa. Huhujen mukaan bernin on kuultu vetäneen jopa pienen henkilöauton kokoista painoa. Koira on suurin piirtein labradorinnoutajan kokoinen, mutta painoa berneillä on noin 30 prosenttia enemmän. Sveitsiläistä perua oleva berninpaimenkoira pärjää erinomaisesti jäätävissä olosuhteissa. Luonteeltaan berni on kiintyvää ja älykästä sorttia.

 

6. Alaskanmalamuutti

Kuva: Wikimedia Commons/SCMW

Alaskanmalamuutin nimikin viittaa ääriolosuhteisiin ja esimerkiksi rekikoirina käytetyt malamuutit pärjäävät jopa 70 pakkasasteessa! Malamuutti on huskya hitaampi ja raskaampi,  mutta pystyy vastaavasti vetämään raskaampaa taakkaa kauemmin. Jos etsit koiraa liikkumaan kanssasi pakkaseen, malamuutti lienee valinta parhaimmasta päästä.

Lähde: Discovery.com

 

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top