Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kuonon punkkikysely paljastaa: tämä on suosituin punkkikarkote!

Pyysimme Kuonon lukijoita kertomaan, miten he torjuvat kutsumattomat vieraat koiriensa iholta. Vastauksia tuli satoja, ja suosituin karkote oli ylivoimainen.

Julkaisimme viime viikolla laajan jutun punkeista ja niiden torjumisesta. Jutussa eläinlääkäri Mirja Kaimio kertoo, mitä tulee ottaa huomioon oman koiran punkkikarkotetta valitessa. Tästä innostuneina halusimme kuulla, miten Kuonon lukijat taistelevat ulkoloisia vastaan.

punkkisuojaaKyselyyn vastanneita peräti 40 prosenttia kertoi suosivansa koiran niskaan laitettavia paikallisvaleluliuoksia. Yhteensä 357 vastauksesta peräti 142:ssa suosittiin liuosta. Paikallisvaleluliuosta perusteltiin tuttuudella, eikä mikään merkki noussut vastauksissa ylitse muiden vaan kaikki apteekista saatavat valeluliuokset saivat tasaisesti kannatusta. Luonnonmukaisia liuoksia suosi vain muutama vastaaja.

Liuosten lisäksi suosiota keräsivät myös vuosi sitten markkinoille tullut punkkipilleri sekä punkkipanta. Pilleri sai ääniä yhteensä 70 ja panta 68 kappaletta. Pantaa käyttävistä noin 15 prosenttia kertoi suosivansa luonnonmukaista yrttipantaa. Viime kesänä markkinoille tulleen punkkipillerin käyttöä perusteltiin sen helppoudella sekä sopivuudella uimisesta pitäville koirille. Punkkipilleriä suosivat myös omistajat, joilla on useita koiria, pieniä lapsia tai kissoja.

Yhdeksän prosenttia vastaajista kertoo, ettei suojaa koiraansa punkeilta lainkaan. Perusteluina mainitaan muun muassa koiran punkkikarkotteista saamat yliherkkyysreaktiot sekä se, ettei asuinalueella tavata punkkeja. Toisaalta osa tämän vastauksen antaneista kertoo syöttävänsä koiralleen valkosipulia loishäätötarkoituksessa. Valkosipulin tehoon luotti yhteensä noin viisi prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista.

Niin ikään yhdeksän prosenttia vastauksista meni luonnonmukaisten karkotteiden puolesta. Luonnonmukaisina karkotteina käytetään muun muassa valkosipulia eri muodoissa, eläinkaupasta saatavia erilaisia punkkikarkotteita sekä erilaisia kotitekoisia suihkeita ja muita valmisteita.

Neljä prosenttia vastanneista kertoi suojaavansa koiransa punkeilta muilla kuin edellämainituilla tavoilla. Todellisuudessa suurin osa tämän vastausvaihtoehdon antaneista kertoi käyttävänsä valkosipulia tai muita luonnonmukaisia valmisteita tai esimerkiksi luonnonmukaista punkkien torjuntaan kehitettyä shampoota. Pari vastaajaa luotti myös elektronisen punkkivahdin tehoon.

Kyselyn tuloksista voi selkeästi päätellä, että suosituin ja luotetuin punkkikarkote ovat erilaiset paikallisvaleluliuokset. Toisaalta myös muutaman vastaajan koiralle liuokset ovat aiheuttaneet yliherkkyysreaktioita. Myös viime kesänä markkinoille tullut punkkipilleri on onnistunut saavuttamaan vankan aseman perinteisten punkkikarkotteiden rinnalla. Jos kaikki luonnonmukaisia punkkikarkotteita – yrttipantoja, luonnon aineisiin perustuvia shampoita tai muita valmisteita, valkosipulia tai yrttisuihkeita – suosivat lasketaan yhteen, nousevat luonnonmukaiset karkotteet liki yhtä suosituiksi kuin punkkipannan tai pillerin käyttö. Noin kolmekymmentä vastaajaa kertoi käyttävänsä usempaa kuin yhtä punkkikarkotetta.

Mitä sinä suojaat koirasi punkeilta? Kerro Kuonon Facebookissa!

Kuva: Rude / Wikimedia Commons

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top