Viikonloppuna Helsingin Sanomat uutisoi Helsingin Viikissä – osuvasti Mäyrämetsäksi kutsutulla alueella – mäyrän pesään juuttuneesta kuusivuotiaasta parsonrusselinterrieristä. Tunteja kestänyt pelastusoperaatio sai koiran ja omistajan kannalta onnellisen päätöksen, kun koira saatiin lopulta pelastettua noin kahden metrin syvyydestä kahdeksan tunnin kiipelissä olon jälkeen. Tehtävää oli hoitamassa yhdeksän pelastuslaitoksen työntekijää sekä kaivinkoneen kuljettaja.
Kun pelastustöiden avuksi otettiin noin 30 metriin ulottuva viemärikamera, pelastajat huomasivat moneen suuntaan haarautuvan luolaston olevan jopa toistakymmentä metriä pitkä. Lopulta koira löytyi kuuden metrin päästä luolan suuaukosta, suuren maanalaisen lohkareen alta. Omistajan kertoman mukaan maan alta kuului tappelun ääniä puolen tunnin ajan koiran syöksyttyä luolastoon.
Kuten todettua, loppu oli koiran kannalta onnekas ja se selvisi lähes vahingoittumattomana Mutta entä mäyrä? Tai sen poikaset, jotka mäyrä synnyttää yleensä huhtikuussa ja jotka näin ollen ovat nyt noin kuukauden ikäisiä? Poikasia on ehkä kaksi tai kolme, kuten mäyrillä yleensä, ja niiden silmät ovat mahdollisesti juuri auenneet. Ne painavat luultavasti muutamia satoja grammoja ja ovat vielä täysin riippuvaisia emostaan, joka imettää poikasiaan jopa kuusi kuukautta.
Aamulehti lähestyi aihetta toisesta näkökulmasta: lintujen pesimäkausi on menossa ja monet linnut pesivät maahan tai mataliin pensaisiin. Vapaana olevat koirat voivat tuhota linnunpesiä ja vaarantaa poikueiden elossapysymisen. Kaukana omistajistaan juoksevat koirat häiritsevät hautovia lintuja, sillä esimerkiksi laulujoutsenet reagoivat irrallaan olevaan koiraan jo etäältä. Pahin tilanne on, jos koira lähestyy tai alkaa jahdata lintua.
Vaikka näin kesän korvalla tekisi mieli antaa lemmikinkin nauttia vapaudesta, on syytä muistaa, että monet luonnon eläimet poikivat juuri nyt. Metsästyslaki on koirien kiinnipidon kannalta yksiselitteinen: maaliskuun alusta elokuun 19. päivään ulkona oleva, yli viiden kuukauden ikäinen koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Laki ei koske alueen omistajan luvalla pihalla, puutarhassa tai koirien pitämiseen varatulla aidatulla alueella olevaa koiraa eikä tehtäviään suorittamassa olevia virkakoiria. Ilman maanomistajan lupaa koiraa ei saa milloinkaan pitää irti toisen alueella, ja taajamassa koira on pidettävä kytkettynä aina.
Mutta mitä tarkoittaa välittömästi kytkettävissä – tuo lain porsaanreikä, johon niin moni vapaana koiraansa ulkoiluttava vetoaa. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli arvioi termin tarkoittavan sitä, että tilanteen niin vaatiessa omistaja pystyy kytkemään koiransa ennen, kuin tilanne on ohi. Siis välittömästi, ei vasta sitten, kun koira on ehtinyt ajaa oravan puuhun tai linnun taivaalle.
– Vapaana oleva koira aiheuttaa luonnon eläimille haittaa erityisesti poikasaikaan. Se voi saada poikasen kiinni ja esimerkiksi tappaa tai vammauttaa tämän. Kun vapaana oleva koira lähtee jahtaamaan viimeisillään tiineenä olevaa eläintä, se voi aiheuttaa haittaa emolle tai poikaselle tai saada aikaan jopa keskenmenon. Jos koira löytää eläimen kesken synnytyksen, on selvää, että synnytys häiriintyy, Pulli luettelee.
Monelle koiranomistajalle esimerkiksi lasinsirujen ja muiden roskien kerääminen on itsestäänselvyys. Näin halutaan suojella paitsi omaa lemmikkiä myös luonnon eläimiä. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Monet jopa perustelevat koiran pitämistä vapaana sillä, ettei se haittaa luontoa läheskään yhtä paljoa kuin muiden maahan jättämät roskat. Toisen huonot teot eivät kuitenkaan oikeuta omiin huonoihin tekoihin, painottaa Pulli.
Vaikka tarkkoja lukuja ei ole saatavilla, on selvää, että paitsi roskat, myös vapaana olevat koirat (ja kissat) aiheuttavat villieläimille merkittävää haittaa. Vai oletko nähnyt muovipussin ryömivän mäyrän pesään tai lasinsirun jahtaavan sorsaa? En minäkään. Olen kuitenkin nähnyt, että pienenkin riistaviestin omaava koira voi harvoin vastustaa myyrältä tuoksuvan pesän kaivamista tai maassa oleilevan hautovan siivekkään hätistelyä.
On totta, että koira tarvitsee hihnalenkkien lisäksi liikuntaa myös vapaana. Mutta vaikka me kaikki haluamme tarjota koirillemme parasta, emmehän unohda myöskään muita eläimiä. Suomessa on satoja koirapuistoja ja aidattuja pihoja, joilla koirillakin on lupa juosta sydämensä kyllyydestä. Vaikka viikonlopun mäyräepisodi oli omistajan kertoman mukaan vahinko, ja koira oli irti vain hetkellisesti hänen selvitellessään pensaaseen takertunutta hihnaa, on se erinomainen esimerkki. Annetaan luonnon asukkaille kotirauha myös kesällä.
Suvi Salminen
Kirjoittaja on Kuonon toimittaja.