Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kolme selitystä: siksi koirat kallistavat päätään kommunikoidessaan kanssamme

Tämä lienee eräs polttavampia ja jatkuvimpia kysymyksiä koiranomistajien keskuudessa. Howstuffworks-sivuston videolla pään kallistaminen on jaoteltu kolmeen mahdolliseen koiran käytöksen ja toiminnan osa-alueeseen.

1. Jotta koirasi näkisi sinut paremmin

Koiran kuono, etenkin pitkäkuonoisilla roduilla, saattaa estää hänet näkemästä kasvojasi kokonaan vain yhdestä katsomiskulmasta. Tutkimusten mukaan koira haluaa nähdä ihmisen kasvoista jokaisen yksityiskohdan, ehkäpä tämän vuoksi pään kallistaminen on must.

2. Jotta koirasi kuulisi sinut paremmin

Koirat kuulevat kaksi kertaa niin tarkasti kuin ihminen – ja tämä kuuloaistimuksen käsitteleminen on koiran korvien ulkoisten osien, siis korvanlehtien ja korvakäytävän vastuulla. Pään kallistaminen saattaa, etenkin iso- tai lurppakorvaisilla roduilla, optimoida korvan asennon vastaanottamaan herkkiä ääniaistimuksia. Ja toisaalta välikorvan lihakset, jotka edelleen prosessoivat ääniaistumuksia, ovat saman aivoalueen kontrollissa kuin kasvojen liikkeet – pään tilttaaminen kuunnellessa saattaakin olla automaattinen refleksi.

3. Jotta koirasi viestisi kanssasi paremmin

Eräiden selitysten mukaan koirat yrittävät päätään kallistaessaan kertoa ihmishuoltajilleen, että he kuuntelevat ja huomioivat. Ja toisten tulkintojen mukaan ihmisten iloiset reaktiot pään kallistamiseen edelleen lisäävät moista käytöstä. Joidenkin tutkimusten mukaan koirat käyttävät ihmisten kanssa viestiessään erilaisia ja vain tällä viestinnälle ominaisia keinoja, kuten suoraan silmiin katsomisen – syynä miellyttäminen eli positiivisen palautteen herättäminen.

Katso alta video aiheesta:

Lisättäköön, että varmuuttahan tästäkään koiran käytösilmiön taustasta ei ole – ehkä he vain tietävät olevansa äärimmäisen lutusia päätä kallistaessaan.

Lähde: howstuffworks.com

Kuva: Wikimedia Commons

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top