Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Koiramaalauksissa tärkeintä on persoonan esiin tuominen

Auralainen Suvi Rajala, 37, näki reilu pari vuotta sitten Tukholmassa ollessaan nuoren naisen koiranäyttelyssä maalaamassa. Kankaalle syntyi – mitäpä muutakaan kuin – koiria. Ihmisten joukossa maalaaminen näytti hauskalta, ja Rajala päätti itsekin kokeilla koirien maalaamista.

Rajalalla on kaksi polski owczarek nizinnyä: viisivuotias Martta sekä kolmevuotias Junek. Martta on Suomen muotovalio, Junekilta puuttuu vielä viimeinen serti. Näyttelyiden lisäksi karvakorvat ovat päässeet kokeilemaan niin tokoa, agilityä, pallojumppaa kuin canicrossiakin. Rajalan mukaan Martta on erittäin energinen ja villi, kun taas Junek on rauhallinen ja majesteetillinen.

Rajala ei kierrä näyttelyitä pelkästään koiriensa kanssa, vaan nykyään myös hän käy kehien laidalla maalaamassa. Koiranäyttelyssä hän saa suoran kontaktin ihmisiin, jotka ovat koiramaalausten potentiaalisia tilaajia.

– Ilmapiiri näyttelyssä on hauska ja muuttuu päivän mittaan: aamulla se on jännittynyt mutta puolen päivän aikaan tunnelma alkaa rentoutua ja ympärillä on vilskettä, Rajala kertoo.

Näyttelyssä maalaaminen on hänen oma juttunsa. Rajala kertoo, että on hauska pakata ja lähteä. Toistaiseksi hän on kiertänyt lähialueen näyttelyitä esimerkiksi Harjavallassa, Aurassa, Raisiossa ja Karjaalla.

Vaikka Rajala maalaakin koiranäyttelyssä, hän ei maalaa eläviä malleja. Taulujen malleina toimivat valokuvat, mutta näyttelyssä ihmiset pääsevät näkemään, miten maalaus rakkaasta lemmikistä syntyy.

Rajala ei osaa mainita helpointa rotua, sillä kaikissa on puolensa. PON:eja hän on sattuneesta syystä maalannut paljon. Aikuinen tiikerijuovainen bulldoggi puolestaan olisi Rajalan mukaan melko haastava maalattava.

Minkälaisesta kuvasta maalaus sitten tehdään? Kuvan tulisi olla tarkka, ja jos tarkoituksena on maalata koiran pää, tulisi kuvassa näkyä pää joko hieman edestä tai sivulta kuvattuna. Täysin sivusta kuvattu koiran pää ei Rajalan mielestä ole edustavimmillaan. Lisäksi kuvassa tulisi olla sivusta päin kajastavaa luonnonvaloa, jonka myötä maalari saa koiran persoonallisuuden parhaiten esiin.

Rajalan maalaukset ovat aidolle pellavalle tehtyjä öljyväritöitä. Maalausten hinnat alkavat 150 eurosta ja riippuvat kuvan koosta sekä siitä, kuinka monta päätä kuvassa on. Yhden maalauksen tekemiseen menee keskimäärin neljästä viiteen istuntoa, eli iltaa.

– Kun haluaa tehdä jokaisesta mahdollisimman hyvän, ei pysty heti luovuttamaan ja päättämään, että tämä on valmis, Rajala toteaa.

Rakennusmaalarina ja puutarhurina työskentelevä auralainen toivoo jonakin päivänä saavansa koirataulujen maalaamisesta vakavasti otettavan kakkostyön. Tällä hetkellä taulujen maalaaminen on harrastus. Rajala maalaa koirien lisäksi asetelmia, ihmisiä ja maisemia. Koirat ovat kuitenkin aiheena ehdoton ykkönen.

Haluatko sinä maalauksen omasta koirastasi? Osallistu kilpailuun Kuonon Facebook-sivulla ja upea, persoonallinen maalaus voi olla sinun!

suvirajala2suvirajala3suvirajala4

Otsikkokuva: Ulla-Maija Nikko

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top