Viime päivinä sosiaalisen median koiraryhmissä on lähtenyt leviämään vuonna 2013 perustettu adressi Stop koirien myrkyttämiselle! – jyrsijämyrkkyjen myynnin rajoitus. Adressin on allekirjoittanut jo lähes 9 000 huolestunutta koiraihmistä.

Hälytysryhmässä työskennellyt pelastuskoira, helmikuussa 2013 menehtynyt suursnautseri Tuisku oli yksi myrkytyksen uhreiksi joutuneista, kerrotaan adressin kuvauksessa. ”Koiran kouluttaminen kadonneiden ihmisten etsintään on monen vuoden panostus ja sen kuolema suuri menetys yhteiskunnalle. Koiran omistajille oman perheenjäsenen kivulias kuolema on suuren surun paikka”, adressin perustaja, tamperelainen koiraharrastaja Elina Noppari kirjoittaa.

Ajatus adressin perustamisesta syntyi alkuvuodesta 2013, kun Pirkanmaalla levisi tieto kaupunkialueille, koirapuistoihin ja maastoon piilotetuista rotanmyrkkysyöteistä, joiden tarkoituksena oli ensisijaisesti koirien tappaminen. Vaikka adressin perustamisesta on kulunut aikaa, on aihe edelleen ajankohtainen: uusia myrkytystapauksia nousee jatkuvasti esiin ympäri Suomea. Myrkyttäjien kiinnisaaminen on haastavaa, eikä tapauksista tehdä aina rikosilmoitusta, sillä kuolinsyy saattaa jäädä vahvistamatta.

Rotanmyrkky on kivulias tapa kuolla, sillä oireet eivät näy heti, vaan koira menehtyy hitaasti sisäiseen verenvuotoon. ”Myrkyn jättäminen avoimiin paikkoihin on vaarallista myös muille kaupunkien asukkaille, etenkin lapsille”, Noppari kirjoittaa.

Adressin allekirjoittaneet tuhannet koiraihmiset vaativat, että jyrsijämyrkkyjen myynti muutetaan valvotuksi ja luvanvaraiseksi, jotta myrkkyjen käyttö koirien tahalliseen myrkyttämiseen saataisiin loppumaan.

Myrkkyjen myynnin rajoittamista puoltaa myös se, että myrkkyjen haittavaikutusten vuoksi esimerkiksi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittelee jyrsijöiden torjuntaan käytettävän ensisijaisesti muita menetelmiä: jyrsijämyrkyt ovat äärimmäisen haitallisia myös ihmisille, muille nisäkkäille ja linnuille.

Vaaditko sinä jyrsijämyrkkyjen myynnin rajoittamista? Allekirjoita adressi!

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.