Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Koira, ihmisen pahin ystävä? Kohuohjelma tänään televisiossa

Tänään illalla nähtävässä MOT-ohjelmassa aiheena ovat vaaralliset koirat. Ohjelma on ehtinyt aiheuttaa jo runsaasti keskustelua ja Kuono.fi tarttuu myös aiheeseen myöhemmin tänään.

MOT: Ihmisen vaarallisin ystävä -ohjelmaa ei ole monista ohjelmista poiketen ennakkokatselussa median edustajille. Ohjelman kuvauksen mukaan Suomessa on rekisteröity vaikeasti hallittavia tai vaarallisia koiria noin 8 000 kappaletta. Siitä, mistä luvut tulevat, ei ohjelman kuvauksessa kerrota.

Alkuperäisessä YLE:n MOT-uutisessa on kuvilla esitelty muun muassa bullterrieri, joita on Suomessa rekisteröity 1 312 kappaletta, kanariandoggi (yhteensä rekisteröity 199 kappaletta) sekä dogo argentino, joita on Suomessa rekisterissä 691 kappaletta.

Saksa on listannut vaarallisiksi tai vaikeasti hallittaviksi koiriksi seuraavat koirarodut:

Pitbullterrieri
Amerikanstaffordshirenterrieri
Bullterrieri
Staffordshirebullterrieri
Bullmastiffi
Cane corso
Dogo Argentino
Brasiliandoggi
Espanjanmastiffi
Napolinmastiffi
Kanariandoggi
Mallorcandoggi
Tosa Inu
Alano

(Lista Saksan tullin sivuilta: http://www1.zoll.de/english_version/a0_passenger_traffic/e0_vub/h0_dangerous_dogs/)

Koska Saksa on liittotasavalta, voi osa koirista olla kieltolistalla toisessa osavaltiossa. Tarkka lista MOT:n tarkoittamista vaikeasti hallittavista tai vaarallisista koirista selviää vasta illan ohjelmassa. Kyseisestä Saksan listasta FCI:n ja sitä myöten Suomen Kennelliiton rekisteröimiä rotuja ovat:

Amerikanstaffordshirenterrieri
Bullterrieri
Staffordshirebullterrieri
Bullmastiffi
Cane corso
Dogo Argentino
Espanjanmastiffi
Napolinmastiffi
Kanariandoggi
Mallorcandoggi
Tosa Inu

Kuono.fi tavoitti ohjelman toimittajan. Toimittaja kertoi koostaneensa Berliinin kielletyistä koirista 12 rodun listan, jonka hän toimitti Kennelliitolle. Kennelliitto toimitti toimittajalle puolestaan kyseisten rotujen rekisteröintimäärät, jolloin saatiin luku 8 000.  Tässä yhteydessä on myös syytä korostaa, että Kennelliitto ei ole määritellyt Suomessa vaarallisia tai vaikeasti hallittavia koirarotuja. Lukumäärästä puuttuvat tietysti myös rekisteröimättömät koirat.

Kyse on tietysti todella yksinkertaisesta matematiikasta. Ajatellaanpa vaikkapa amerikanstaffordshirenterrieriä rotuna, joita on rekisteröity Suomessa noin 2 000 kappaletta. On sanomattakin selvää, että kyseiseen määrään mahtuu varmasti vaikeasti hallittavia yksilöitä, mutta kokonaisen rodun leimaaminen vaikeasti hallittavaksi tai peräti vaaralliseksi on todella harmittava yleistys. Sama koskee tietysti koko 8 000 koiraa, jotka rotuineen epäilemättä joutuvat leimatuksi illan ohjelmassa.

Kuono.fi seuraa MOT:n jälkipyykkiä tänään sivuillaan, Facebookissa ja Twitterissä. Osallistu keskusteluun.

MOT: Ihmisen vaarallisin ystävä TV1 kello 20.00

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top