Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kennelliitto palkitsee 20 sankarikoiraa – Katso lista sankarikoirien urotöistä!

Suomen Kennelliitto myönsi tänä vuonna kahdellekymmenelle koiralle Sankarikoira-arvon. Lisäksi 17 koiraa sai urotöistään kunniamaininnan. Sankarikoirat palkitaan joulukuun 7. päivä Koira2014-tapahtumassa Messukeskuksessa Helsingissä.

Kennelliiton myöntämän sankarikoira-arvon voivat saada koirat, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet yhden tai useamman ihmishengen pelastumiseen. Tänä vuonna sankarikoirahakemuksia tuli Kennelliittoon yhteensä 37 kappaletta.

– On hienoa, että ihmiset ilmoittavat liittoon koirien urotöistä. Koirien rooli pelastajana osoittaa, että koirat ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä. Sankarikoirat ja kunniamaininnan saaneet ovat huomionosoituksen ansainneet toimimalla itsenäisesti ja pyyteettömästi ihmishenkiä pelastaen, sanoo Kennelliiton viestintäjohtaja Kaija Unhola tiedotteessa.

Tämän vuoden sankarikoirista puolet ansaitsivat arvonimensä löytämällä ja pelastamalla maastoon kadonneita ihmisiä. Loput palkituista havaitsivat ihmisen sairauskohtauksen tai onnettomuuden ja hakivat apua. Osa sankarikoirista on lemmikkikoiria ja osa pelastus- ja virkakoiria.

Sankarikoira-arvon tänä vuonna saaneet:

Karjalankarhukoira Jere pelasti 75-vuotiaan naisen, joka oli yöllä unissaan harhaillut ulos ja tuupertunut ojaan. Jere löysi kylmettyneen naisen ojasta seuraavana aamuna.

Labradorinnoutaja Ilpo pelasti iäkkään henkilön, joka oli yön aikana lähtenyt ulos kotoaan. Ilpo löysi kylmettyneen ja loukkaantuneen henkilön aamun tunteina.

Kääpiöpinseri Peppi oli aamulenkillä emäntänsä kanssa, kun se pysähtyi lumikinoksen kohdalle ja alkoi haukkua. Ojasta löytyi pahoin kylmettynyt mies, joka olisi ilman apua menehtynyt pian. Pakkasta oli noin 11 astetta.

Belgianpaimenkoira tervueren Nuga sai metsälenkillä vainun ja poikkesi polulta metsään. Koira ei suostunut palaamaan takaisin emäntänsä luokse, vaan alkoi haukkua. Nuga löysi muistisairaan henkilön, joka oli kaatunut eikä päässyt omin voimin ylös. Pakkasta oli noin viisi astetta ja tuuli kylmästi.

Schapendoesit Ransu ja Rölli katosivat kotipihalta metsikköön ja aloittivat kovan haukunnan. Koirat eivät tulleet emäntänsä luo pyynnöstä, joten tämä lähti katsomaan haukkumisen syytä. Korkeasta heinikosta löytyi puoliksi maassa makaava henkilö. Hän oli kylmissään, ei jaksanut huutaa apua eikä pystynyt enää liikkumaan.

Labradorinnoutaja Hinni johdatti emäntänsä kadonneen henkilön luo talvella. Kadonneen terveys oli vaarassa, ja jos häntä ei olisi löydetty ajoissa, hän olisi menehtynyt. Henni toimii vapaaehtoisen pelastuspalvelun riveissä ja on koulutettu etsimään kadonneita henkilöitä.

Rajavartiolaitoksen rajavalvontakoira saksanpaimenkoira Dingo löysi kesän 2014 aikana kolme kadonnutta henkilöä. Henkilöt olivat olleet kateissa useita tunteja ja heidän terveytensä oli vaarassa. Etsinnöissä oli mukana paljon henkilöstöä sekä muun muassa helikopteri. On poikkeuksellista, että etsinnät sattuivat samalle koirakolle ja kaikilla kerroilla kadonneet myös löytyivät.

Poliisikoiralaitoksen saksanpaimenkoira Roima pelasti kylmettyneen ja eksyneen 14-vuotiaan tytön, joka oli ollut kadoksissa koko viikonlopun. Tyttö soitti hätäkeskukseen yöllä, mutta puhelimesta loppui akku kesken puhelun. Roima löysi tytön hieman alle kahdessa tunnissa urheilukentän laidalta paksun patjan sisältä. Lämpötila oli pakkasen puolella.

Rajavartiolaitoksen saksanpaimenkoira Ara pelasti eksyneen ja pahoin kylmettyneen henkilön myöhään talvisena iltana. Ara sai vainun miehestä ja löysi tämän yli 12 tuntia katoamisen jälkeen. Mies oli likomärkä eikä reagoinut ääneen tai valoon. Olosuhteet olivat niin hankalat, ettei etsintä olisi onnistunut ilman koiraa.

Hypokoira englanninbulldoggi Pirkko pelasti isäntänsä, jolla on diabetes. Pirkko oli levoton ja pyrki isännän luokse raapien tätä. Koira jatkoi, kunnes emäntä tutki tarkemmin nukkuvaa miestään. Isäntä oli tajuton, jolloin emäntä soitti ambulanssin. Veren sokeri oli alhaalla ja pian tilanne olisi ollut kohtalokas.

Kaverikoirana toimiva itäsiperianlaika Laikku pelasti emäntänsä hengen, kun tämä pesuhuoneessa pyykkejä laittaessaan sai hengityslaman ja lyyhistyi lattialle. Laikku kiirehti isännän luokse toiseen huoneeseen ja meni isäntänsä eteen, tuijotti, vinkui ja katsoi vähän väliä kohti pesuhuonetta. Sinnikkyytensä ansiosta Laikku sai johdatettua isännän tiedottomassa tilassa olevan puolison luo. Ilman Laikun väliintuloa emäntä olisi menehtynyt.

Invalidiliiton avustajakoira labradorinnoutaja Risle pelasti isäntänsä hukkumiselta. Isäntä oli juoksuttamassa koiraansa sähköpyörätuolilla ajaen, kun hän kovan vauhdin takia suistui kävelytieltä rantaveteen. Pyörätuoli kaatui niin, että isännän pää joutui veden alle. Risle nosti isäntänsä pään kuonollaan veden pinnan yläpuolelle ja kannatteli tätä. Tilanteen havainnut mies juoksi kävelytieltä apuun. Risle oli ollut isännällään vasta yhdeksän päivää ennen onnettomuutta.

Gordoninsetteri Pavel pelasti perheensä kodin vaaratilanteesta, jossa iso kaasupullo olisi voinut räjähtää. Grillin käytön jälkeen Pavel alkoi haukkua grillin vieressä. Haukkumisen syyksi selvisi palamaan syttynyt kaasupullo. Jos kaasupullo olisi räjähtänyt, seuraukset olisivat voineet olla vakavat.

Bichon frisé Luna pelasti naapurin iäkkään rouvan vaaratilanteesta, jossa tämä oli pudonnut kolmen metrin matkan tikapuilta maahan. Luna kuuli naapurin vaimean avunhuudon sisälle ja hälytti apuun isäntänsä. Isäntä avasi Lunan haukunnan takia takapihan oven, huomasi rouvan joutuneen onnettomuuteen ja toimitti hänet sairaalaan pahasti loukkaantuneena.

Cavalier kingcharlesinspanielin pentu Molly pelasti perheen 4-vuotiaan pojan hengen. Poika oli ollut perheen kesälomalla saaressa leikkimässä Mollyn kanssa, kun perheen emäntä havahtui siihen, ettei leikkiääniä enää kuulunut. Aikuiset lähtivät etsimään poikaa, jota ei löytynyt. Molly juoksi emäntänsä luo yhä uudelleen, vinkui ja edestakaisin juosten ohjasi emäntänsä rantaan. Poika löytyi rantavedestä, sai ensiapua ja sairaalahoitoa ja pelastui koiran ansiosta.

Monirotuinen Teri alkoi iltalenkillä haukkua vanhan rakennuksen suuntaan. Koira ei suostunut jatkamaan matkaa, vaan halusi innokkaasti mennä rakennusta kohti. Rakennuksen takaa löytyi maassa makaava mies, joka oli huonovointinen eikä päässyt nousemaan ylös. Terin emäntä hälytti paikalle ambulanssin ja mies vietiin sairaalaan.

Venäjänajokoira Vinski ja jämtlanninpystykorva Raipe pelastivat isäntänsä karhun kynsistä. Koirat isäntineen olivat talvella metsälenkillä, kun Raipe aloitti kiivaan haukunnan muutaman sadan metrin päässä tiestä. Miehet menivät katsomaan, mitä koira haukkui, jolloin ojan pientareelta syöksyi aikuinen karhu miehiä kohti. Toinen miehistä ampui vaistomaisesti karhua, mutta se hyökkäsi toisen miehen kimppuun kaataen tämän maahan. Koirat puolustivat isäntiään puremalla ja haukkumalla karhua. Koirien hyökkäys sai karhun irrottamaan otteensa miehestä ja lopulta toinen miehistä onnistui lopettamaan karhun.

Suomenajokoira Jojo pelasti iäkkään isäntänsä ja emäntänsä paleltumiselta. Perhe oli joulun alla iltasella matkalla nuotioretkelle, kun auto juuttui lumeen. Jojo hävisi omille teilleen, vaikka yleensä se pysytteli lähellä perhettään. Tuttu poromies soitti Jojon isännän kännykkään ja ilmoitti koiran löytyneen heidän luotaan. Isäntä ehti sanomaan vain, että he ovat avun tarpeessa, kun puhelimesta loppui akku. Jojon löytänyt poromies lähti porukalla etsimään koiran omistajia ja sattumalta he löysivät paikalle. Jojon ansiosta apu saapui ajoissa.

Kunniamaininnan uroteostaan saivat:

Labradorinnoutaja Milo, shetlanninlammaskoira Jade, englanninkääpiöterrieri Remu, saksanpaimenkoira Cola, venäjänvinttikoirat Alexej ja Maceg, sileäkarvainen kettuterrieri Frank,, rottweiler Cacru, valkoinen kääpiösnautseri Penni, saksanpaimenkoira Carlos, monirotuinen Valo, rottweiler Fanto, saksanpaimenkoira Udai, brasilianterrieri Osku, pyreneittenkoira Pena, isosveitsinpaimenkoira Roki sekä pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira Romeo.

Kuva: Wikimedia Commons/Me. Kuvan koira ei liity tapaukseen.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top