Englanninbulldoggi on yksi maailman tunnetuimmista roduista. Se on viime päivinä ollut esillä rodussa esiintyvien terveysongelmien vuoksi muun muassa Turun Sanomissa.
Suomen Englanninbulldoggiyhdistys SEBY ja Kennelliitto ovat käynnistämässä rodulle laajat terveystalkoot. Tarkoituksena on muun muassa kehittää rodulle Suomen ensimmäinen koiranjalostukseen suunniteltu kuntotesti. Myös englanninbulldoggin jalostusta ohjaava rotujärjestö, Suomen Seurakoirayhdistys SSKY, on ottanut kantaa rodun tilanteeseen. Sen mukaan rodun jalostuksen rajoitukset ovat nyt välttämättömiä.
SEBY:n puheenjohtajan Pasi Apajalahden mukaan rodun harrastajien piirissä tiedostetaan, että englanninbulldoggien terveystilannetta pitää parantaa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää bulldoggin hengitykseen, rakenteeseen ja luonnolliseen lisääntymiseen. Ohjeistuksen mukaan jalostukseen käytettävän englanninbulldoggin tulee kyetä liikkumaan ja hengittämään vaivattomasti. Jalostuskoiran hengitys ei saa olla selvästi äänekästä tai vaikeutunutta.
Tämän ohjeistuksen lisäksi SEBY ja Kennelliitto ovat käynnistämässä rodun laajemmat terveystalkoot. Yhdessä Helsingin yliopiston Eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa rodulle on suunnitteilla kuntotesti, jossa kerätään tietoa ja tutkitaan sekä koiran rakenne ja luusto että hengitystiet. Testi mittaa myös koiran yleiskuntoa ja selvittää, löytyykö terveitä yksilöitä tarpeeksi jalostukseen. Terveystietoa kerätään myös rotuyhdistyksen terveyskyselyllä ja kasvattajien pentukyselyllä, johon yhdistyksen jäsenkasvattavat sitoutuvat.
– Englanninbulldoggin terveystilanne Suomessa kartoitetaan kokonaisuudessaan, kertovat Pasi Apajalahti ja Kennelliiton jalostusasiantuntija Katariina Mäki.
Rodulla esiintyy useita terveysongelmia. Raskas rakenne, matalat raajat ja liian korostunut selkälinja altistavat koiran luusto- ja nivelongelmille. Liian poimuinen pää on altis ihotulehduksille. Englanninbulldoggi on myös lyhytkalloinen ja -kuonoinen rotu, mikä altistaa koiran vakaville hengitysongelmille.
Englanninbulldoggin rotumääritelmä tarkistettiin rodun kotimaassa vuonna 2009. Kansainvälinen koiranjalostusliitto FCI tarkisti rotumääritelmän vuonna 2011. Uudistetussa rotumääritelmässä rodun jalostuksen tavoitteena on ylikorostuneiden piirteiden välttäminen ja mahdollisimman terveen bulldoggikannan jalostaminen rotutyypillisyyttä hävittämättä.
Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on ohjeistettu näyttelytuomareita kiinnittämään huomiota liioiteltuihin piirteisiin koirien arvostelussa. Yhä useammin näyttelykehässä menestyy liioittelematon koira.
Lähde: Suomen Kennelliitto
Kuva: Wikimedia Commons/Pleple2000