Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kansanperinteen koiralla on monta roolia

Suomen ensimmäinen koiranäyttely järjestettiin vuonna 1891 ja palveluskoiratoiminta alkoi maassamme vuonna 1909. Koirat ovat kuitenkin kulkeneet pohjolan asukkaiden rinnalla jo paljon kauemmin: luulöytöjen perusteella Pohjois-Euroopassa on elänyt jo kivikaudella useampia koirarotuja. Koirista on mainintoja teksteissä vuosisatojen takaa, esimerkiksi Kalevalassa.

Filosofian lisensiaatti, palkittu tietokirjailija Petri Pietiläinen tutustui koirien historiaan Suomessa ja kokosi löydöksensä teokseen Koirien Suomi (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2014). Suomalaisessa kansanperinteessä koira on uskollinen ystävä ja kotiväen turva. Koiran rooli metsämiesten apuna ja pihapiirin vahtina on ollut kiistaton.

Tiesitkö, että vanhin koiraa kuvaava nimitys suomenkielessä on peni? Tai että koiran syntyloitsuissa koiran isänä on pidetty tuulta? Tai että vanhimmassa suomenkielisessä koirakirjassa, joka julkaistiin jo vuonna 1856, esitellään muun muassa newfoundlanninkoira, greyhound, bulldog ja villakoira?

Koirien Suomi on mielenkiintoinen katsaus ihmisen parhaan ystävän historiaan Suomessa. Teos kuvaa kattavasti koiran roolia sekä runoissa, uskomuksissa ja tarinoissa että tavallisen kansalaisen arjessa. Suomalaisten suhtautuminen koiriin on kirjan perusteella ollut aina mutkatonta ja käytännönläheistä, ja koiraa on pidetty arvossa jo vuosisatoja sitten – vaikkakin ehkä eri syistä kuin nykyään. Pietiläinen kutsuu kirjassaan Suomea koirien suurvallaksi.

Koirien Suomi on selkeä ja helppolukuinen teos, joka tarjoaa uutta tietoa jokaiselle koiria omistavalle tai karvaturreista muuten kiinnostuneelle. Kirja etenee miellyttävän selkeästi ja viimeisillä sivuilla paneudutaan koiriin tämän päivän julkisissa keskusteluissa, muun muassa alkuvuodesta 2014 koiramaailmaa kuohuttaneeseen MOT-ohjelmaan vaarallisista koiraroduista.

Koiran historian kuvauksen lisäksi Koirien Suomi -kirjan sisäkansilta löytyy koirien virallinen nimipäiväkalenteri ja kirjan loppupuolella Pietiläinen avaa lähteinä käyttämiään teoksia tiedonnälkäisimmille lukijoille – aiheesta kiinnostuvien on helppo jatkaa paneutumista kotimaisten koirien historiaan kirjailijan opastuksella.

Koirien Suomi on tietokirja nykypäivän tavallisille koiraihmisille – ja meitähän riittää, sillä koiria on tällä hetkellä Suomessa enemmän kuin koskaan, Kennelliiton arvion mukaan noin 650 000. Koiramaiset taiat, uskomukset ja sananlaskut sekä esimerkiksi kuuden suomalaisrodun historia ovat kiinnostavaa luettavaa ja saavat nykypäivän koiranomistajan pohtimaan, miten mustin rooli onkaan vuosien kuluessa muuttunut.

Pietiläisen aiempi teos Koirien maailmanhistoria (SKS 2013) palkittiin viime vuonna Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinnolla.

koiriensuomitahdet

[gravityform id=”18″ name=”Haluatko Koirien Suomi -kirjan itsellesi tai vaikka koirista kiinnostuneelle tuttavalle joulupakettiin?”]

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top