Katujen varsilla tai autoteiden lähellä kävellessä koirat altistuvat jatkuvasti ilmansaasteille, joille ne saattavat myös herkistyä.
Kaupunkilaiskoirien kannalta merkittävimmät ilmansaasteet ovat peräisin autojen pakokaasuista ja tietöistä. Ne syntyvät usein koirien kuonon tasolla, jolloin matka koiran hengitysteihin on lyhyt. Ilmansaasteita syntyy liikenteen lisäksi teollisuuden päästöistä ja metsäpaloista, joista vapautuvat savukaasut ja pienhiukkaset voivat kulkeutua pitkiäkin matkoja ilmakehässä.
Ilmansaasteille altistumisella on monia vaikutuksia koiran elimistöön ja erityisesti hengitysteihin ja keskushermostoon. Saasteet koostuvat pienenpienistä hiukkasista, kaasuista, orgaanisista yhdisteistä ja metalleista. Hengitysteissä isommat hiukkaset voivat aiheuttaa nenän limakalvojen ja keuhkoputkien ongelmia, kun taas pienimmät hiukkaset pääsevät keuhkojen kautta verenkiertoon ja eripuolille elimistöä.
Esimerkiksi hajuaistin heikkeneminen, hengitysteiden sairaudet, ennenaikainen vanheneminen, hermoston rappeutuminen ja kasvainten muodostuminen on liitetty saasteisiin. Nämä saasteiden aiheuttamat vaivat voivat esiintyä jo nuorella koiralla.
Saasteet vaikuttavat niin sanotun hapettumisstressin kautta lisäämällä vapaiden radikaalien määrää elimistössä. Vapaat radikaalit ovat erittäin reaktiivisia yhdisteitä, jotka aiheuttavat muun muassa solukalvojen, valkuaisaineiden ja DNA:n vaurioita. Elimistö puolustautuu vapaita radikaaleja vastaan antioksidanttien avulla. Antioksidantit asettuvat itse alttiiksi vapaiden radikaalien hyökkäyksille, jolloin solujen rakenteet säilyvät vahingoittumattomina.
Vapaita radikaaleja syntyy elimistössä jatkuvasti myös elimistön normaalin toiminnan seurauksena. Kun niiden määrä kasvaa saasteiden vaikutuksesta, ei koiran elimistön oman antioksidanttipuolustuksen kapasiteetti enää riitäkään suojelemaan elimistöä vahingoilta.
Oikeanlainen ravinto ja puhtaat lenkkireitit voivat hillitä vaivoja
Saasteista johtuvaa hapettumisstressiä voidaan hillitä tarjoamalla koiralle ravintoa, joka sisältää hyödyllisiä antioksidantteja. Esimerkiksi C- ja E-vitamiinilla, beetakaroteenilla, lykopeenilla, luteiinilla ja tauriinilla on tehokkaita antioksidanttisia ominaisuuksia.
E-vitamiini suojelee erityisesti solukalvojen rasvoja hapettumiselta eli härskiintymiseltä ja C-vitamiini tehostaa sen vaikutusta. Luteiini estää DNA:han kohdistuvia haittoja ja tauriini vähentää radikaalien tuotantoa lihaksissa. Beetakaroteeni eli A-vitamiinin esiaste tehostaa erityisesti iäkkäiden koirien immuunipuolustuksen toimintaa. Lykopeeni puolestaan suojaa koiran aivoja vapaiden radikaalien vaikutuksilta.
Elimistöön kohdistuvia saasteiden haitallisia vaikutuksia voi myös pyrkiä vähentämään valitsemalla lenkkeilyreitit niin, etteivät ne kulje vilkkaimpien autoteiden varsilla. Erityisesti tietyöalueet kannattaa kiertää.
Puisto- ja metsäreitit ovat viihtyisiä, mutta niitä kannattaa suosia myös siksi, että puiden lehvästö sitoo saasteita ja tällä tavoin puhdistaa ilmaa. Lenkkejä voi tilapäisesti myös lyhentää, jos koira oireilee hengitystievaivoilla esimerkiksi keväisin, kun ilmassa on paljon katupölyä.
Juttu on toteutettu yhteistyössä Royal Caninin kanssa.
Sarjassa aiemmin ilmestyneet jutut:
Koiran energiantarve kasvaa aktiivisuuden mukaan