Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Ihmiskoe todistaa: jo muutama minuutti kuumassa autossa on liikaa

Yhdysvaltainen hyväntekeväisyysjärjestö Kars4Kids haastoi joukon aikuisia istumaan kymmenen minuutin ajan kuumassa autossa. Haaste vaikuttaa helpolta: vain kymmenen minuuttia aurinkoiseen paikkaan jätetyssä kulkupelissä ja kokeen suorittanut ansaitsisi sata dollaria.

Jo hyvin nopeasti auton oven sulkeuduttua kokeeseen osallistuneet kuitenkin huomasivat, että pienikin hetki helteisessä autossa on liikaa. Lopulta kukaan ei selvinnyt kokeen loppuun asti, vaan kaikki painoivat autoon asennettua hätänappulaa päästäkseen ulos jo muutaman minuutin jälkeen.

Video muistuttaa, että Yhdysvalloissa kuolee viikoittain vähintään yksi lapsi sydänkohtaukseen jäätyään yksin kuumaan autoon. Kuuma auto voi olla kohtalokas paitsi lapselle, myös lemmikille, ja Suomessakin on tänä kesänä uutisoitu jo yhdestä autoon menehtyneestä karvaturrista sekä useista aurinkoiseen kulkupeliin jätetyistä lemmikeistä.

– Kokemus oli yksi elämäni hirveimmistä, kertoo eräs mies videolla päästyään pois autosta.

– Minulla oli mahdollisuus painaa hätänappia, heillä (lapsilla) ei ole mahdollisuutta painaa sitä. He joutuvat vain istumaan autossa epätoivoisina. Voin vain kuvitella, miltä lapsesta tuntuu vain odottaa, että joku tulee hakemaan hänet, nainen videolla pohtii.

Vaikka Suomen kesä ei ole ainakaan vielä hellinyt meitä helteillä, on syytä muistaa, että auto muuttuu tukalan kuumaksi nopeasti jo parinkymmenen asteen lämpötilassa. Hellesäällä auton sisälämpötila nousee puolestaan hetkessä jopa 80 asteeseen.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos julkaisi Facebook-sivullaan selkeät ohjeet tilanteeseen, jossa ohikulkija huomaa kuumaan autoon jätetyn lemmikin:

1) Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Kauppojen pysäköintipaikoilla havaituista tapauksista voit pyytää kaupan henkilökuntaa kuuluttamaan asiasta infopisteen kautta.

2) Jos auton haltijaa ei tavoiteta, soita hätäkeskuksen numeroon 112. Ota ylös auton rekisteritunnus, kirjaa ylös kellonaika ja ota mahdollisuuksien mukaan valokuva.

3) Hätätapauksissa olet oikeutettu pelastamaan kärsivän lemmikin myös itse. Tilanne on vakava, jos lemmikki ei läähätä ja on apaattinen. Silloin voi olla jo kysymys lähestyvästä lämpöhalvauksesta. Auton ikkunan rikkominen on kuitenkin se viimeinen keino. Tällaiseen tilanteen sattuessa pyydä neuvoa hätäkeskuksesta ja riko se ikkuna mikä on mahdollisimman kaukana lemmikistä.

Lue lisää koiran lämpöhalvauksen tunnistamisesta ja ensiavusta täältä.

Kuva: kuvakaappaus videolta

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top