Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Hylätyn lemmikkikoiran katse koskettaa

Kuono kertoi tammikuun lopussa Espanjan koirien tilanteesta ja valokuvaaja Heidi Strengellistä, joka taltioi koirien ahdingon espanjalaisilla koiratarhoilla viime syksynä.  Kuvista koottu näyttely Leftovers herätti alkuvuodesta paljon huomiota.

Näyttelyn päätyttyä Strengell halusi paneutua aiheeseen vielä syvemmin, joten hän matkusti takaisin Espanjaan kuvaamaan koiratahoille päätyneitä entisiä lemmikkejä, taistelukoiria ja vanhentuneita tai loukkaantuneita metsästyskoiria. Näyttelyn jatko-osa Leftovers II on nähtävillä Helsingin Kanneltalossa 27. toukokuuta alkaen.

Jopa sadattuhannet omistajiensa hylkäämät koirat päätyvät vuosittain kaduille, pelloille ja metsiin, josta kunnalliset koiratarhat, perrerat, pyydystävät niitä valtion antaman taloudellisen tuen takia. Jos koiran omistajaa ei löydy tietyssä ajassa, koira tapetaan ja sen tappamisesta maksetaan jopa 65 euroa. Tarhoista on tullut houkuttelevaa liiketoimintaa, joka on kuitenkin onnistuttu pitämään pääosin piilossa jopa espanjalaisilta itseltään.

– Kuvasarjan avulla haluan kyseenalaistaa eläimen aseman suhteessa ihmiseen, sen minkä ihminen on määritellyt. Aikoinaan ihminen oli vain eläin toisten joukossa. Milloin lakkasimme olemasta eläimiä ja asetimme itsemme muiden lajien yläpuolelle? Haluan myös herättää keskustelua ihmisen vastuusta aiheuttamansa tilanteen ratkaisemisessa, Strengell kertoo.

Strengellin mukaan kunnallisella tarhalla käyminen ja kuvaaminen aiheuttivat ristiriitaisia tunteita. Vierailun tarkoituksena oli hakea kaksikymmentä koiraa pelastustarhalle, jossa eläimet hoidetaan kuntoon ja adoptoidaan eteenpäin. Valinta oli kuitenkin vaikea, ja lopulta mukaan lähti yli neljäkymmentä koiraa. Pääsiäislomat olivat alkamassa, joten jäljelle jääneiden kohtalo oli sinetöity.

Yhteensä perreralla oli Strengellin mukaan noin 180 koiraa: osa selkeästi hylätty suoraan tarhalle, osa pentuja ja hyväkuntoisia koiria. Joillain koirilla oli pentue, joten ne oli todennäköisesti hylätty tiineenä. Jotkut koirat puolestaan olivat huonommassa kunnossa ja stressasivat selkeästi todella paljon, mikä näkyi esimerkiksi pienen häkin jatkuvana kiertämisenä. Uusia koiria tuotiin sisään jatkuvasti. Ristiriitaisen kokemuksesta teki se, että vaikka neljäkymmentä yksilöä pelastui, kaikki tarhalle jääneet jäivät kummittelemaan Strengellin mieleen.

– Etsin kuvatessani koirien katseita, sillä se on lähin vastine yhteiselle kielelle. Eläimen kärsimystä on haastavaa esittää valokuvassa, koska katsoja haluaa usein välttää hankalan tunteen näkemistä. Kuvaustilanteessa kameran taakse asettuminen auttaa, mutta kameran laskettuani koen itsekin voimattomuutta ja surua eläimen kohtalon edessä. Valokuvan avulla tämä laaja ongelma on kuitenkin mahdollista tuoda lähemmäs ihmistä.

Leftovers II -sarja sisältää 31 muotokuvaa ja dokumentaarista teosta. Kuvat on otettu vuosien 2014 ja 2015 aikana espanjalaisilla koiratarhoilla, turvakodeissa ja tappotarhoilla, joilla asuu yhteensä tuhansia hylättyjä koiria. Puolet kuvien myyntituotosta käytetään koirien auttamiseen koiratarhoilla Espanjassa.

leftover_heidistrengell3
Selene-galgo Esperanzan turvakodissa keväällä 2015. Kuva: Heidi Strengell, Leftovers II.
leftover_heidistrengell
Kunnallisella koiratarhalla keväällä 2015. Kuva: Heidi Strengell, Leftovers II.
leftover_heidistrengell2
Kunnallisella koiratarhalla keväällä 2015. Kuva: Heidi Strengell, Leftovers II.
leftover_heidistrengell4
Staffimix Kata Triple A:n koiratarhalla Marbellassa keväällä 2015. Kuva: Heidi Strengell, Leftovers II.

Heidi Strengellin valokuvanäyttely Leftovers II 27.5.–12.6.2015 Helsingin Kanneltalossa, osoitteessa Klaneettitie 5, Helsinki. Näyttely on avoinna maanantaista torstaihin kello 9–20, perjantaisin kello 9–18 ja lauantaisin kello 10–16. Lue lisää Facebookista.

Kenties maailman kaltoin kohdelluin koirarotu, galgot eli espanjanvinttikoirat ovat vahvasti esillä Leftovers II -valokuvanäyttelyssä. Lue ylväiden koirien karuista kohtaloista ja erään onnekkaan yksilön tarina täältä.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top