Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Hädän hetkellä – Näin elvytät elottoman koiran

Peruskurssi
Peruskurssi

Jokaisen koiranomistajan on hyvä tietää, miten toimia, jos koira muuttuu onnettomuuden tai kohtauksen myötä elottomaksi. Mitä nopeammin elvytys aloitetaan, sitä paremmat mahdollisuudet koiralla on selvitä hengissä ja ilman pysyviä vaurioita.

Jos koirasi ei hengitä ja/tai sen sydän on pysähtynyt, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin!

Elvytyksellä voidaan ylläpitää koiran elimistön hapensaantia ja verenkiertoa siihen asti, että se saadaan eläinlääkärin hoitoon.

Jos koira ei hengitä:

1. Tarkista hengitystiet: vedä kieli ulos ja poista suusta eritteet ja kaikki, mikä voisi tukkia hengityksen.

2. Jos koira ei ala hengittää, käännä se kyljelleen niin, että kaula on mahdollisimman suorana. Aloita tekohengitys.

3. Sulje koiran suu ja tue kuonoa kädelläsi. Puhalla tasaisesti ilmaa koiran sieraimiin. Säädä puhalluksen voimakkuutta koiran koon mukaan: pennuille ja pienikokoisille koirille kevyitä ja isommille koirille reilumpia puhalluksia.

4. Tarkkaile, että ilma kulkeutuu koiran keuhkoihin ja rintakehä kohoaa. Anna ilman tulla pihalle ennen kuin puhallat uudelleen.

5. Toista noin 10 kertaa minuutissa, kunnes koira kykenee hengittämään itse tai se saadaan eläinlääkärin hoitoon.

Jos koiran sydän on pysähtynyt:

1. Tarkista sydämen syke esimerkiksi asettamalla kämmen koiran rintakehälle vasemman kyynärnivelen taakse. Sykkeen pitäisi tuntua kohdassa, jossa koiran kyynärpää koskee taakse taivutettuna rintakehään.

2. Jos et löydä sykettä, aloita paineluelvytys tekohengityksen lisäksi.

3. Laita koira oikealle kyljelleen. Aseta kämmenet päällekkäin vasemman kyynärnivelen taakse rintakehän päälle. Kun kyseessä on pentu tai pieni koira, käytä paineluun sormenpäitä.

4. Aloita rintakehän tasaiset napakat painallukset. Toista vähintään 60 kertaa minuutissa.

5. Jos elvytät yksin vuorottele painelua ja tekohengitystä: 15 painallusta ja 2 puhallusta vuorotellen, kunnes koira saadaan eläinlääkärin hoitoon.

 

HUOM! Liikuttele loukkaantunutta koiraa varoen. Muista myös, että loukkaantunut koira voi reagoida arvaamattomasti ja purra jopa omistajaansa. Toimi rauhallisesti, puhu koiralle ja hillitse hälinää koiran ympärillä.

Elvytystä kannattaa harjoitella hätätilanteen varalle esimerkiksi koirien ensiapukurssilla. Muista, ettei tekohengitystä ja elvytyspainelua saa harjoitella koiraan, joka ei tarvitse elvytystä!

Onko teille tulossa pentu taloon? Tutustu Kuonon ja eläintenkouluttaja Noora Tihtosen koiran koulutus verkkokurssiin. Nämä opit kannattaa hanskata heti alusta alkaen.

Katso opetusvideo koirien ensiavusta:

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top