Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Aktiivisen koiran ruoansulatusta on tärkeä tukea

Koira tarvitsee päivittäisestä ruokavaliostaan kymmeniä erilaisia ravintoaineita. Jotta koiran nauttiman ruoan energia ja ravintoaineet voidaan hyödyntää elimistössä tehokkaasti, tulee ruoan olla valmistettu korkealaatuisista, erittäin hyvin sulavista raaka-aineista.

Ruoan hyvä sulavuus on erityisen tärkeää aktiivisesti liikkuvan koiran kannalta. Aktiivisen koiran tulisi saada ruoka-annoksestaan runsaasti energiaa ja ravintoaineita niin, ettei suolisto kuitenkaan turhaan kuormitu.

Aktiivisen koiran ruoansulatus ei ole tehokkaimmillaan, koska aineenvaihdunta keskittyy työsuorituksessa ruoansulatuksen sijaan tärkeiden toimintojen kuten lihasten ja sydämen verenkierron turvaamiseen. Fyysinen harjoitus voi myös aiheuttaa muutoksia siihen, kuinka nopeasti mahalaukku tyhjenee.

Nopeutunut mahan tyhjeneminen voi johtaa ruoan puutteelliseen esisulatukseen, mikä heikentää ravintoaineiden sulamista ja imeytymistä ohutsuolessa. Suoliston bakteerien käsiteltäväksi päättyvä sulamaton ruoka voi käydessään aiheuttaa koiralle ilmavaivoja ja löysiä ulosteita, jopa ripulia. Mahalaukun tyhjenemisen hidastuminen puolestaan voi johtaa oksenteluun.

Ongelmien välttämiseksi aktiivisen koiran ruokinnassa on tärkeä huolehtia ruokinnan oikeasta ajoituksesta, sopivasta annoskoosta sekä ruoan hyvästä sulavuudesta. Kun ruoan sulavuus on kohdillaan, koira on hyväkuntoinen, sen karva kiiltää ja sopivan kiinteää ulostetta syntyy kohtuullisia määriä.

Korkealaatuisissa valmisruoissa sulavuus on varmistettu tutkimuksilla. Eniten vaihtelua ravintoaineiden sulavuudessa on valkuaisaineiden kohdalla. Rasva on tavallisesti tehokkaasti sulavaa ja sen hyödynnettävyyttä voidaan vielä tehostaa valitsemalla oikeanlaiset raaka-aineiden lähteet. Ruoan riittävä rasvapitoisuus auttaa myös pitämään annoskoon pienempänä. Pienempi annoskoko vähentää ruoansulatuskanavan turhaa kuormitusta ja näin tukee ruoansulatuksen ihanteellista toimintaa.

Ruokinnan ajoitus suhteessa liikuntaan suunnitellaan tapauskohtaisesti. Ajoitukseen vaikuttavat suorituksen kesto ja intensiivisyys sekä koiran yksilölliset ominaisuudet.

Erinomaisen sulavuuden lisäksi suoliston hyvinvointia voi tukea ruoan oikeanlaisella kuitukoostumuksella. Sopiva yhdistelmä käymiskelpoisia ja geeliytyviä kuituja ylläpitää suolen tasapainoista bakteerikantaa, ravitsee suolen limakalvon soluja ja varmistaa, että koiran vatsa toimii moitteettomasti.

Juttu on toteutettu yhteistyössä Royal Caninin kanssa.

Sarjassa aiemmin ilmestyneet jutut:
Koiran energiantarve kasvaa aktiivisuuden mukaan
Ilmansaasteet altistavat kaupunkikoirat useille vaivoille
Elämä täynnä jännitystä ja vaihtuvia tilanteita – Helpotusta stressiin ruokavaliosta

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.