Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Aika mennä eläinlääkäriin? Huomioi nämä 15 varoitusmerkkiä!

Julkaisimme aiemmin listan kysymyksistä, joita haluaisimme koiriltamme kysyä. Facebook-seuraajamme nostivat esiin myös erään listalta pois jääneen ja kenties kaikkein tärkeimmän kysymyksen, johon koiranomistaja ei useinkaan saa karvakorvaltaan suoraa vastausta: milloin sinuun sattuu?

Koirat eivät kuitenkaan osaa vastata kysymyksiimme, vaan ne ilmaisevat itseään käytöksellään. Koirien käyttäytymistä voi usein tulkita monin eri tavoin, minkä vuoksi kipuun tai sairauteen viittaavat pienet eleet saattavat jäädä huomaamatta. Toisaalta monet kipua enteilevät eleet kuuluvat koiran arkipäivään, ja liian tarkkaan niitä seuraava omistaja saattaa päätyä viemään hauvaansa eläinlääkärille viikoittain.

Koirasivusto Barkpost kokosi listan merkeistä, joita koiranomistajan on hyvä seurata arvioidessaan sitä, milloin on aika viedä paras ystävä eläinlääkärin pakeille.

koiran koulutus

1. Oksentelu ja ripuli

Kuten meillä ihmisillä, koirillakin voi mennä vatsa sekaisin. Toisinaan se on nopeasti ohimenevää ja vaaratonta, mutta toisinaan se saattaa olla merkki esimerkiksi myrkytyksestä. Jos koira oksentaa tai ulostaa verta, on syytä lähteä eläinlääkärille pikimmiten.

Mieti myös, olisiko koiraa saattanut syödä jotain koirille haitallista: Nämä ruoat ovat koirallesi vaarallisia tai vähintään haitallisia

2. Vähentynyt aktiivisuus

Koiran alentunut aktiivisuuden taso on joskus vaikeaa huomata, sillä nukkuminen on monien koirien lempipuuhaa. Se, ettei koira enää kiinnostu esimerkiksi leikeistä, jotka ovat aiemmin saaneet sen innostumaan, saattaa olla merkki sairaudesta. Havainnoimalla koiraasi päivittäin saat selville sen normaalin aktiivisuustason.

3. Yletön pissaaminen

On aika lähteä eläinlääkärille, jos koira haluaa jatkuvasti ulos ja tekee vahinkoja sisälle. Jatkuvat pissaamisyritykset ovat myös aihe huoleen. Jos koira on pissatessaaan jännittynyt tai jos virtsassa on verta, se saattaa olla merkki esimerkiksi virtsatietulehduksesta.

4. Liiallinen vedenjuonti

Koira juo vuorokaudessa noin puoli desiä vettä yhtä painokiloa kohden. Juodun veden määrä riippuu muun muassa koiran aktiivisuudesta ja ruokavaliosta, ja lämpiminä vuodenaikoina koirat juovat luonnollisesti enemmän. Jos sinusta tuntuu, että koirasi juo vettä loputtomasti ja joudut täyttämään juomakupin useita kertoja päivässä, kannattaa varata aika eläinlääkärin vastaanotolle. Liiallinen vedenjuonti voi olla merkki esimerkiksi Cushingin oireyhtymästä, syövästä tai muusta sairaudesta.

5. Jatkuva pään kääntely tai ravistelu

Lähes jokainen koira kääntelee päätään suloisesti ”kuunnellessaan” omistajaansa. Jos pään kääntely tai ravistelu on jatkuvaa, saattaa koira kärsiä esimerkiksi korvatulehduksesta.

6. Oudot hajut

Tämä pitää sisällään sekä pahanhajuisen hengityksen että koiran yleisen tuoksun. Lemmikkiä kannattaa toisinaan nuuhkia ja oppia tunnistamaan sen ominaistuoksu. Näin havaitset myös muutokset koiran hajussa.

7. Epäsäännöllinen hengitys

Epäsäännöllinen hengitys voi olla merkki flunssasta tai vakavammasta hengitysteiden ongelmasta. Tarkkaile koiraasi, jotta opit tunnistamaan sen normaalin hengitystahdin ja huomaat nopeasti jos hengittämisessä tapahtuu muutoksia.

8. Ahdistuneisuus ja ärtyneisyys

Jokaista meistä ärsyttää, jos voimme huonosti – niin myös koiria. Välinpitämättömyys, lisääntynyt haukkuminen ja yleinen ärtymys voivat kertoa siitä, ettei koiralla ole kaikki kunnossa. Ahdistuneisuus on usein merkki myös kohonneesta sykkeestä, joka voi olla merkki vakavista terveysongelmista.

9. Yllättävä aggressiivisuus

Monet koiranomistajat eivät ymmärrä, että äkillinen aggressiivisuus saattaa kertoa sairaudesta, ei välttämättä käytösongelmista. Kyseessä voi olla esimerkiksi neurologinen häiriö tai kiputila, jolloin koira yrittää välttää kipeän kohdan koskettamista puolustautumalla aggressiivisesti.

10. Ruokahaluttomuus

Ruoka on monille koirille tärkeä motivaattori, ja jos koiran kiinnostus lempiherkkuja kohtaan vähenee yllättäen, on syytä huolestua. Eläinlääkärin pakeille kannattaa hakeutua myös silloin, jos koira ei halua juoda vettä.

11. Kuiva iho ja kyhmyt

Iho-oireet vältät parhaiten viettämällä säännöllisesti laatuaikaa lemmikkisi kanssa silittämättä ja rapsuttelemalla sitä. Näin opit tuntemaan, mikä on koirasi ihossa normaalia.

12. Kuivat tai vuotavat, punoittavat, kutisevat tai turvonneet silmät

Koira voi kärsiä silmäsairauksista, joten sen silmiä on hyvä tarkkailla lähes päivittäin. Koiran silmät saattavat vuotaa vähän esimerkiksi allergioiden vuoksi, mutta lisääntynyt silmien vuotaminen voi olla merkki tulehduksesta. Älä myöskään jätä silmien turvotusta huomaamatta: se on merkki vakavasta tilanteesta.

13. Turvonnut maha

Pieni pulleus herkuttelun tai vedenjuonnin jälkeen on normaalia. Koirille turvotus voi kuitenkin olla hengenvaarallista. Jos koirasi vatsa on kova ja pullistunut, on jo kiire eläinlääkärille.

14. Vaikeudet kävellä, istua tai nousta

Koirallasi on todennäköisesti kipuja, jos sillä on esimerkiksi vaikeuksia käydä makaamaan tai kiivetä portaat entiseen tapaansa. Nämä voivat olla myös neurologisten sairauksien oireita. Muutoksiin koiran iikkuvuudessa ja nukkumisessa on usein lääketieteellinen syy – muukin kuin koiran ikääntyminen. Huomaamalla muutokset ajoissa mahdolliset sairaudet voidaan hoitaa ja taata näin lemmikille parempi elämänlaatu myös iäkkäämpänä.

15. Tavallista lämpimämpi kuono tai korvat

Ainut tapa tunnistaa koiran kuume, on mitata se. Harva kuitenkaan haluaa tehdä sitä ilman syytä. Jos koiran kuono tai korvat tuntuvat poikkeuksellisen lämpimiltä, koiran kuume kannattaa tarkistaa kaiken varalta.

Alkuperäinen juttu on luettavissa täällä. Lue myös: Miksi koira oksentaa?

Onko teille tulossa pentu taloon? Tutustu Kuonon ja eläintenkouluttaja Noora Tihtosen koiran koulutus verkkokurssiin. Nämä opit kannattaa hanskata heti alusta alkaen.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top