Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Eläinsuojelukeskus Onnentassussa kaikki eläimet nähdään yhtä arvokkaina

Onnentassu on Riihimäellä sijaitseva Eläinten Auttajat ry:n omistama eläinsuojelukeskus, joka ottaa vastaan löytöeläimiä Riihimäeltä ja sen lähikunnista. Kuono kävi tutustumassa eläinsuojelukeskuksen toimintaan ja vapaaehtoistyöhön.

Moni koditon koira ja kissa odottaa loppuelämän kodin löytymistä. Tarinoita on yhtä monia kuin eläimiäkin: milloin kissa on eksynyt seikkailuillaan, milloin koira on hylätty metsään. Onnentassussa kaikki eläimet ovat rodustaan ja taustastaan riippumatta samassa asemassa. Tarkoituksena on löytää jokaiselle uusi, rakastava koti.

Onnentassu 9
Eläinten Auttajat ry omistaa toimitilat, joissa eläinsuojelukeskuksen lisäksi toimii eläinhoitola. Myös kaupungin eläinlääkäri toimii samassa rakennuksessa.

Keskuksessa uutta kotia etsivät eläimet ovat joko löytöeläimiä, kodinvaihtajia tai eläimiä, jotka päätyvät keskukseen eläinsuojeluviranomaisten kautta. Keskuksessa on yhteensä kahdeksan koirapaikkaa ja 34 kissapaikkaa.

Suurin osa Onnentassuun päätyvistä kissoista on löytökissoja. Koirista suurin osa puolestaan on kodinvaihtajia eli niiden entinen omistaja on syystä tai toisesta joutunut luopumaan niistä.

– Omistaja on esimerkiksi voinut sairastua ja siksi ei pysty enää huolehtimaan lemmikistään. Monesti luopumisen syyksi kerrotaan allergian puhkeaminen, vapaaehtoistyöntekijä Saara Asmundela kertoo.

Onnentassussa on tänä vuonna tammi–syyskuun aikana ollut yhteensä 125 löytökoiraa, joista omaan kotiin on haettu 120 eli lähes jokainen. Löytökissoja puolestaan on samana aikana ollut 172 ja niistä kotiin on haettu vain 53. Vain noin kolmasosa kissoista siis päätyy takaisin omalle omistajalleen.

– Kissanomistajat alkavat kysellä kissojensa perään yllättävän myöhään, monesti vasta viikkoja katoamisen jälkeen. Koiria kysellään usein jo ennen kuin ne on edes tuotu tänne, Asmundela kertoo.

Jos oma lemmikki katoaa, kannattaa sitä aina pian kysellä löytöeläinpaikoista. Eläinsuojelukeskus pitää löytöeläintä vain 15 vuorokautta ennen kuin sille aletaan etsiä uutta kotia.

Terveisiä entisiltä Onnentassun asukkailta. Onnentassussa halutaan kuulla eläimistä vielä niiden kotiutumisenkin jälkeen.
Onnentassu 6
Eläintenhoitaja Mervi Aitola on työskennellyt Onnentassussa 7 vuotta. Rauhallinen noin 10-vuotias Herra-kissa kehrää onnesta, kun se saa rapsutuksia.

Eläinsuojelukeskuksen eläinpaikat täyttyvät varsinkin tiettyihin aikoihin vuodesta, esimerkiksi loppukesästä ja syksyllä. Surullinen totuus on, että monet keskukseen päätyvistä eläimistä joutuvat sinne, koska omistaja ei ole miettinyt lemmikin hankintaa loppuun saakka.

Kun suloinen ja pörröinen koiranpentu kasvaakin oikukkaaksi ja suureksi teini-ikäiseksi koiraksi, on huonosti varautunut omistaja pulassa eikä halua tai voi huolehtia lemmikistään. Suurin osa keskukseen päätyvistä koirista on suurikokoisia.

– Pinnallisten asioiden kuten ulkonäön miettimisen sijaan lemmikinhankkijan olisi tärkeämpi pohtia sitä, millaisen kodin eläimelle voi tarjota. On tärkeä miettiä, onko eläimelle tarpeeksi aikaa, onko siihen varaa, onko valmis kouluttamaan sen ja sopiiko se omaan perheeseen, Asmundela huomauttaa.

Onnentassu 3
Suurin osa Onnentassuun päätyvistä löytöeläimistä on kissoja, mutta toisinaan sinne tuodaan myös muita pieneläimiä, kuten kaneja. Noin 9-vuotias Remu-kissa on oikea hurmuri.

Onnentassussa jokaiselle eläimelle pyritään etsimään juuri sille sopiva ja paras mahdollinen koti. Lemmikinhankkija voi tulla Onnentassuun tutustumaan eläimiin ja esimerkiksi leikkiä ja kokeilla hihnalenkkiä niiden kanssa ennen kuin tekee päätöksen.

Eläimistä myös pyydetään maksu: kissoista 120 euroa, kissanpennuista 140 euroa ja koirista 50–500 euroa riippuen siitä, kuinka paljon hoitoihin on kulunut rahaa. Onnentassussa eläimet ovat samalla viivalla ja siksi esimerkiksi kissan tai koiran rotu ei vaikuta hintaan. Kaikki eläimet on rokotettu, madotettu ja leikattu sekä turvasirutettu ja rekisteröity Turvasiru-tietokantaan.

Kaikkein helpoimmin uuden kodin saavat pennut ja nuoret eläimet sekä pienikokoiset koirat. Suuret koirat ja iäkkäät eläimet sekä esimerkiksi mustat kissat löytävät kodin muita hitaammin. Kissat ovat keskuksessa keskimäärin kolme kuukautta, koirat löytävät kodin yleensä nopeammin.

Onnentassu 1
Vapaaehtoistyöntekijä Saara Asmundela ulkoiluttaa reipasta Miina-neitiä.

Asmundela päätyi vapaaehtoiseksi Onnentassuun, kun löysi omalta pihaltaan eksyneen kissan joulun alla vuonna 2010. Asmundela toimitti kissan Onnentassuun ja nähtyään ilmoituksen vapaaehtoiskurssista päätti osallistua. Nyt hän käy kerran viikossa hoitamassa pääasiassa kissoja.

– Tehdessäni vapaaehtoistyötä voin tuntea, että teen jotakin hyvää. On palkitsevaa nähdä, että eläimetkin nauttivat, Asmundela kertoo. Hänellä on kuusi omaa kissaa, joista kolme on tullut hänelle Onnentassun kautta.

Vapaaehtoiseksi Onnentassuun voi tulla kuka tahansa 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka on valmis käymään esimerkiksi kerran viikossa tai kuussa. Uudet vapaaehtoiset perehdytetään ja vapaaehtoisten kanssa paikalla on aina eläintenhoitaja pitämässä huolta, että kaikki sujuu.

Vapaaehtoisen työtehtävät voivat olla mitä tahansa pihatöistä sosiaalisen median päivittämiseen. Vapaaehtoisia tarvitaan huolehtimaan keskuksen perustöistä eli eläinten ruokinnasta, jätösten putsaamisesta ja yleisestä siivoamisesta. Vapaaehtoiset myös muun muassa leikittävät ja ulkoiluttavat eläimiä ja ovat mukana esittelemässä eläimiä niistä kiinnostuneille ihmisille.

Onnentassu 8
Eläinten auttaminen on Onnentassun toiminnanjohtaja Annulii Koposelle kutsumustyö. Halittavana on ihmisrakas uroskoira Valo.

Tue Onnentassun tärkeätä työtä lauantaina 1.11. Kuonon syntymäpäivän kunniaksi järjestettävässä match showssa. Onnentassun edustajat ovat paikan päällä vastaanottamassa lahjoituksia ja kertomassa eläinsuojelukeskuksen toiminnasta. Lahjoita ylimääräiset lemmikkitarvikkeet ja syömättä jääneet ruoat Onnetassulle!

Onnentassussa toivotaan erityisesti seuraavia lahjoituksia: laadukasta kissanpennunruokaa, laadukasta kuiva- ja märkäruokaa, erikoisruokia, kissojen ja koirien ripuli- ja matolääkkeitä sekä maitohappovalmisteita, yleispesuaineita tilojen pesuun sekä yrjölänpuuroaineksia kuten riisiä ja ohraa. Onnentassu ottaa vastaan kaikenlaiset lahjoitukset, myös avatut ruokapussit ja käytetyt tarvikkeet kelpaavat.

Teksti ja kuvat: Niina Kinnunen

 

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top