Oletko aina toivonut koiraa, jossa yhdistyisivät kahden lempirotusi ominaisuudet? Tässä tapauksessa vastaus pyyntöösi voivat olla maailmalla muotiroduiksi kohonneet hybridirodut. Englannin kielessä rotuja kutsutaan nimellä designer dog, mutta suomenkielistä vastinetta sanalle ei vielä ole, sillä hybridirodut eivät ole saavuttaneet vastaavaa suosiota Suomessa.
Hybridirodulla tarkoitetaan kahden erirotuisen, tarkoituksella risteytetyn koiran jälkeläistä. Rodut nimetään usein yhdistelemällä alkuperäisten rotujen nimiä. Käytännössä hybridit ovat siis sekarotuisia koiria, mutta yleisestä sekarotuisiin liittyvästä käsityksestä poiketen niiden vanhemmat ovat puhdasrotuisia ja usein rekisteröityjä sekä terveystarkastettuja. Hybridiroduilla on omat rotuyhdistyksensä ja Yhdysvalloissa toimii American Canine Hybrid Club, eli yhdistys hybridirotujen rekisteröintiin. Suomessa hybridit voidaan ilmoittaa sekarotuisten tavoin Kennelliiton omistajarekisteriin.
Cockapoota kasvatettu jo 1960-luvulta saakka
Yksi vanhimmista hybridiroduista on cockapoo, eli cockerspanielin ja villakoiran risteytys. Niitä on kasvatettu jo vuosikausia aina 1960-luvulta saakka. Yhdysvaltalaisen rotuyhdistyksen mukaan cockapoot elävät pidempään ja niillä on vähemmän geneettisiä sairauksia kuin alkuperäisillä roduilla.
Villakoiraa käytetään usein rotuhybridin toisena alkuperäisrotuna sen hypoallergeenisen turkin takia, ja yksi rotujen yhdistelyn tavoitteista onkin kehitellä roduista allergiaystävälliset versiot.
Labradoodle kehitettiin allergisten opaskoiraksi
Hybridirotuja myydään yleensä kotikoiriksi, mutta myös erilaisiin käyttötarkoituksiin on kehitetty omia rotuja. Labradoodle, labradorin ja villakoiran risteytys, kehitettiin 1980-luvulla allergiasta kärsivien opaskoiraksi. Tähän käyttötarkoitukseen sitä markkinoidaan edelleen, vaikka rodun kerrotaan sopivan hyvin myös kotikoiraksi.
Labradoodle on ollut viime vuosina hyvin suosittu Suomessa, ja sekä pentujen hinnat ovat nousseet että odotusajat pidentyneet.
Ehkä tulevaisuudessa joitakin hybridejä hyväksytään virallisten rotujen joukkoon
Myöhemmin labradoodlen kehittäjä Wally Conron on myöntänyt katuvansa rodun luomista. Hänen mukaansa turkin allergisoimattomuus ei periydy kaikille pentueen koirille, ja jo ensimmäisten pentueiden 13 koirasta vai neljä olivat allergiaystävällisiä.
Conronin mukaan sekä labradoodlen että muiden puudeliristeytysten kasvattaminen on riistäytynyt käsistä, eivätkä kasvattajat enää piittaa vanhempien terveydestä. Conron on kertonut, että villakoiraristeytyksillä on paljon ongelmia silmissä, lantiossa ja olkapäissä ja monella on epilepsia. Kuitenkin niistä pyydetään usein korkeampaa hintaa kuin puhdasrotuisista koirista.
Labradoodlet, cockapoot, pugglet (beaglen ja mopsin risteytys), schnoodlet (snautserin ja puudelin risteytys) tai shih-poot (shih tzun ja puudelin risteytys) eivät ole FCI:n tunnustamia rotuja. Ei kuitenkaan ole mahdotonta, että ne joskus hyväksyttäisiin virallisten rotujen joukkoon. Jos niiden suosio kasvaa ja kasvatustoiminta on järjestäytynyttä ja se dokumentoidaan hyvin, hybridirodut voivat jonakin päivänä saavuttaa puhtaan rodun aseman. Esimerkiksi toyvillakoira on todennäköisesti kehitetty risteyttämällä keskikokoinen villakoira ja maltankoira tai muu sen tyyppinen pienempi rotu.
Oletko sinä hankkimassa koiraa? Kuonolla on 8 koirankoulutuksen verkkokurssia, joille on osallistunut jo yli 10 000 koiranomistajaa.
Kurkkaa suositut koirankoulutuksen verkkokurssimme!
Lähteitä: Cockapoo club, Global Animal, Sessan’s Labradoodle, Pedigree, Wikipedia
Otsikkokuvan shih-poo: Wikimedia Commons/Andrewkauf