Kysymys:
Hei,
13,5 vuotiaalla chihuahuallani on etuhampaiden ja alaleuan välissä ienkasvain epulis, jonka leikkausta ja patogologille lähettämistä suositellaan. Samalla poistettaisiin hammaskivi. Koira on virkeä, hyväkuntoinen ja muuten perusterve, ei sairauksia, mutta pari kuukautta sitten otetuissa verikokeissa muutamat arvot ovat hieman viitearvojen yläpuolella. Näitä ovat HCT, RBC, RETIC ja BUN. Koira oli kokeita otettaessa hieman kuivunut. Sydämessä ei ole ollut poikkeavaa. Onko koiran yleisanestesia suuri riski vai onkohan suun hoitamatta jättäminen vieläkin suurempi?
Päätös tuntuu vaikealta, kun iäkkään koiran anestesia pelottaa ja haluaisin mahdollisen monta mielipidettä asiasta.
Karoliina
Vastaus:
hampaat kannattaa ilman muuta hoidattaa kuntoon ja epulis poistattaa. Tuo korkea hematokriitti viittaa juuri siihen, että koirasi on ollut hieman kuiva näyttenottohetkellä, ja siitä voi johtua vähän koholla oleva toinen munuaisarvo, BUN. Kun viet koirasi vastaanotolle, sitä mahdollisesti vähän nesteytetään jo ennen anestesiaa ja myös anestesian aikana, joten toimenpide ei luultavasti rasita munuaisia. Tietysti on myös mahdollista ottaa kontrollinäyte, jolla varmistetaan onko BUN edelleen koholla vai normaali. On myös mahdollista tutkia virtsanäytteestä, onko munuaisten toiminnassa todella jotain poikkeavaa vai onko kyseessä vain lievästä kuivumisesta aiheutunut arvojen nousu.
Joka tapauksessa hampaiden hoito on yksi tärkeimmistä asioista, joilla voit vaikuttaa lemmikkisi hyvinvointiin ja pitkään ikään. Nykyisillä anestesiamenetelmillä anestesiat ovat turvallisia, edellyttäen tietysti, että anestesia tehdään huolella ja että sitä valvotaan monitorein ja hoitajan toimesta. Vanhat koirat hoidetaan myös aina mieluiten inhalaatioanestesiassa. Nykyään useilla klinikoilla kaikki hammashoidot tehdäänkin inhalaatioanestesiassa eli niin, että koira hengittää hapen ja nukutuskaasun seosta.
Johanna
Kuonon eläinlääkäri Johanna Vaurio on Klaukkalassa sijaitsevan Eläinlääkäriasema Taikatassun toimitusjohtaja. Hän on valmistunut Eläinlääketieteellisestä Korkeakoulusta vuonna 1987, toimi Helsingin Yliopiston Eläinlääketieteen laitoksen assistenttina ja kunnaneläinlääkärinä vuosina 1987-1991 ja yksityisenä pieneläinpraktikkona vuodesta 1992. Harrastuksena mm. valokuvaus, ponikasvatus, ratsastus, puutarhanhoito.
Eläinlääkäriasema Taikatassu on Klaukkalassa toimiva kolmen eläinlääkärin ja kuuden hoitajan hyvin varustettu, yksityinen pieneläinklinikka jossa hoidetaan koiria, kissoja ja pikkujyrsijöitä.
Askarruttaako mieltäsi jokin kysymys? Kysy Kuonon eläinlääkäri Johannalta:
[gravityform id=”2″ name=”Kysy Johannalta” title=”false” description=”false”]