Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

11 asiaa, jotka koira haistaa, mutta sinä et

Tuntuuko josksu siltä, että koirasi on monessa asiassa sinua taitavampi? Jos mieitiään vaikkapa koiran hajuaistia, olet oikeassa. Me kaikki tiedämme, että koiran hajuaisti on huikea verrattuna ihmiseen. Rodusta riippuen koiran hajuaisti on jopa 10 000-100 000 kertaa ihmisen hajuaistia herkempi. Muutamat koiran haistamat asiat ovat suorastaan ällistyttäviä.

1.Syöpä
Koira pystyy haistamaan tietyt syöpätyypit, kuten esimerkiksi keuhko- ja rintasyövän. Tutkijoiden mukaan syövässä on tietty ominaishaju, jopa ihmiselle erotettavsissa, mutta vasta myöhemmässä vaiheessa. Koira pystyy haistamaan syövän jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja saattaa näin jopa pelastaa omistajansa hengen.

2. Luteet
Koira pystyy haistamaan nuo ällöttävät pienet petivaatteissakin pesivät ötökät. Tähän tarkoitukseen on koulutettu jopa erityisiä lude-koiria, esimerkiksi beagleä on käytetty paljon apuna luteiden etsimisessä.

3. Diabetes
Diabetes-koirat on koulutettu haistamaan veren sokeripitoisuus omistajansa hengityksestä. Vaikka tähän tarkoitukseen on toki olemassa erilaisia lääketieteen kehittämiä mittareita, joissain tapauksissa koira saattaa haistaa hengenvaarallisen tilanteen nopeammin ja pelastaa omistajansa vaipumasta vaikkapa koomaan.

4. Valaiden ulosteet
Tämä erikoinen kyky on tärkeä mm. valaiden tutkijoille, jotka pyrkivät paikallistamaan valaita. Valaiden ulostetta ei ole helppo löytää, sillä se vajoaa pohjaan hyvin nopeasti. Tähänkin tarkoitukseen on kuitenkin koulutettu koiria, jota pystyvät haistamaan valaiden jätökset jopa 1,6 mailin päästä.

5. DVDt
Erikoiseen tarkoitukseen koulutetut koirat ovat toimineet apuna laittomien DVD-levyjen tehtaillijoiden paljastamisessa. DVD-koirat on koulutettu haistamaan juuri tietty polykarbonaatti, jota käytetään DVD-levyn valmistuksessa. Koirat ovat olleet suurena apuna poliiseille jäljittäessään pimeille markkinoille DVD-levyjä valmistavia rikollisia.

6. Tunnetilat
Ei ole mikään salaisuus, että koira huomaa millaisella tuulella ihminen on. Ällistyttävää on se, miten tarkkaan koira pystyy aistimaan tunnetiloja ihmisen kasvojen ilmeestä ja jopa sydämen sykkeestä. Joskus jopa tarkemmin kuin ihminen itse.

7. Ovulaatio
Todellakin, koira pystyy haistamaan ihmisen virtsasta kohonneen hormoonitason. Koira kykenee siis tunnistamaan naisen hormoonitoiminnasta missä vaiheessa ovulaatiokierto on.

8. Ruumiit
Niin ikävää kuin se onkin, koira pystyy haistamaan ruumiin. Ruumiskoiria käytetäänkin paljon poliisin apuna kadonneiden henkilöiden ja hukkuneiden paikallistamiseksi.

9. Pommit ja aseet
Vaarallinen, mutta erittäin arvostettu taito, on koiran kyky haistaa pommeja ja aseita. Pommikoirat on koulutettu haistamaan tietyt metallit ja malmit, joita käytetään räjähteiden valmistuksessa. Erityisesti noutajia käytetään paljon tähän tarkoitukseen. Pommikoira ottaakin valtavan riskin tätä työtä tehdessään, pelastaen usein ihmishenkiä. Todellisia sankareita!

10. Korkea verenpaine
Kuten diabetes-koiratkin, jotkut koirat on koulutettu tunnistamaan sydänsairauksia. Korkeasta verenpaineesta kärsiville tai sydänsairaille henkilöille voi olla suuri apu koirasta, joka on koulutettu varoittamaan kohonneesta riskistä. Tehtävään koulutettu koira ilmoittaa milloin on aika ottaa esimerkiksi verenpainelääke tai jopa milloin sydänkohtaus voisi olla tulossa.

11. Sähkö
Oletko koskaan miettinyt miksi niin monet koirat sekoavat täysin ukonilmalla? Sen lisäksi, että koiran korvissa ukkosen jylinä ja salamointi kuulostaa hurjalta, se pystyyy aistimaan ilmanpaineen vaihtelun tarkasti. Ukkosella myös sähköistyminen ionisoi ilmaa ja tämän metallsen hajun koira pystyy haistamaan jo ennenkuin varsinainen ukonilma alkaa.

LÄHDE: http://barkpost.com/discover/things-dogs-can-smell/

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top