Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Vinkkejä tuntemattoman koiran tervehtimiseen – Muista ainakin nämä!

Eläinsivusto PawNation kokosi kymmenen hyödyllistä vinkkiä, jotka jokaisen tulisi muistaa tervehtiessään ennestään tuntematonta koiraa.

1. Tervehdi ensin omistajaa.

Ihmiset innostuvat usein nähdessään koiran ja kumartuvat heti karvakorvan puoleen. On kuitenkin hyvien tapojen mukaista lähestyä ensin koiran omistajaa. Kysy aina lupa ennen, kuin kosket vieraaseen koiraan, sillä et voi tietää onko koira ystävällinen vai ei, tai onko sillä esimerkiksi koulutus käynnissä. Jos omistaja sanoo, ettei koiraa saa tervehtiä, kunnioita sitä.

2. Pysy rauhallisena.

Jos omistaja antaa sinulle luvan tervehtiä koiraa, älä silti innostu liikaa hauvan hellyttävistä kasvoista ja pörröisestä turkista. Vaikka koirat saavat meidät usein todella ilahtuneiksi, niiden seurassa kannattaa pysyä rentona ja rauhallisena. Jos sinä olet rauhallinen, myös koira pysyy todennäköisemmin rentona. Jos olet liian innokas, myös koira saattaa kiihtyä.

3. Anna koiran tulla sinun luoksesi.

Sinun saattaa tehdä mieli kaapata karvaturri heti luvan saatuasi syleilyysi. Odota kuitenkin, että koira lähestyy sinua. Koirat ovat usein uteliaita, joten vieraankaan ihmisen lähestyminen ei kestä kauaa – ainakaan jos koira tuntee olonsa rennoksi ja turvalliseksi. Tämä on hauvalle helpoin vaihtoehto, koska sillä on myös mahdollisuus halutessaan perääntyä. Älä pahastu, ellei koira halua tulla luoksesi: se saattaa olla arka tai tuntea olonsa muuten epävarmaksi.

4. Seiso koiran sivulla.

Ihmisille luonnollisin paikka tervehtiä muita – oli kyse sitten koirasta tai ihmisestä – on seisoa suoraan heidän edessään kasvot heitä kohti. Koirien maailmassa tämä on kuitenkin uhkaava ele tai haaste, aivan kuten suora katsekontakti. Koira saattaa kokea, että suoraan edessä seisova ihminen on aggressiivinen. Käännä siis kehosi poispäin tai siirry koiran vierelle tervehtiäksesi sitä.

5. Pidä kädet ominasi.

Ajatus siitä, että koiralle pitää ensin ojentaa käsi nuuskittavaksi, on tarua. Ethän tervehdi ihmistäkään tunkemalla kättäsi hänen kasvoilleen. Koirilla on paljon ihmisiä parempi hajuaisti, joten ne haistavat tuoksusi ilman apuasikin. Pidä siis kädet rennosti sivuilla ja anna koiran lähestyä sinua. Sitten voit siirtää kättäsi varovasti hiukan eteenpäin, mutta anna edelleen koiralle tilaa lähestyä. Jos koira nuuskii kättäsi ja tulee lähemmäs, voit silittää sitä. Jos koira perääntyy eikä vaikuta kiinnostuneelta, sinun ei kannata sillä hetkellä yrittää tutustua siihen.

6. Älä kumarru koiran päälle.

Kun tervehdit koiraa, kyykisty sen tasolle tai seiso suorana. Kyykistyessäsi olet koiran tasolla, jolloin olette tasavertaisessa asemassa. Suorana seisominen antaa koiralle merkkejä johtajuudestasi. Tärkeintä on, ettet valitse välimuotoa ja kumarru koiran yli. Koira kokee kumartumisen uhkaavana ja se voi suhtautua kumartujaan aggressiivisesti.

7. Vältä suoraa katsekontaktia.

Vaikka on houkuttelevaa tuijottaa suoraan karvaturrin nappisilmiin, kannattaa suoraa katsekontaktia välttää. Koirat kokevat tuijottamisen haasteena, johon ne saattavat vastata aggressiivisesti. Ei siis kannata tuijottaa ainakaan tuntematonta, juuri tavattua koiraa. Kiinnitä katseesi sen sijaan omistajaan tai johonkin neutraaliin osaan koiran kehossa, esimerkiksi rintakehään.

8. Älä kurkota koiran pään yli.

Monet aloittavat koiran rapsuttamisen sen päästä. Todellisuudessa tätä kannattaa välttää, erityisesti kun tervehditään tuntematonta koiraa. Koira saattaa nimittäin kokea pään yli kurottamisen pelottavana ja epämukavana eleenä. Pään sijaan aloita rapsuttaminen koiran leuan alta, poskesta tai esimerkiksi rinnasta.

9. Pidä etäisyyttä.

Vaikka olet saanut koiran huomion ja päässyt silittämään sitä, sinun ei silti kannata alkaa heti hieroa kasvojasi koiran kuonoa vasten. Pidä mielessä, että olet edelleen koiralle vieras kaksijalkainen. Kun tapaat tuntemattoman ihmisen, et seiso aivan kiinni hänessä ja pidä kasvojasi aivan kiinni hänen kasvoissaan – miksi siis tekisit niin koiralle. Koira voi tuntea olonsa uhatuksi, jos se ei saa omaa tilaa. Oman turvallisuutesi vuoksi kannattaa pitää etäisyyttä.

10. Tarkkaile koiran reaktioita.

Kun koira ei jaksa enää vastaanottaa hellyydenosoituksiasi, sen kyllä huomaa. Muista, ettei vieras koira tunne sinua eikä todennäköisesti tunne oloaan kotoisaksi lähelläsi heti ensimmäisen tutustumisen jälkeen. Vaikka useimmat koirat ovat ystävällisiä ja ihmisrakkaita, kaikki eivät kuitenkaan ole. Kun koira perääntyy tai haluaa jatkaa matkaa, kunnioita sitä ja lopeta rapsuttaminen.

Alkuperäinen juttu luettavissa täällä.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top