Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Viisi faktaa kyykärmeestä ja kyyn puremasta

Kevään tullessa kyyt nousevat esiin ja kyyhavaintoja on tehty pitkin poikin Suomea. HauHaun kumppanieläinlääkäri Matti Rinnekangas kirjoitti HauHaun sivuille artikkelin kyykäärmeestä ja sen puremasta. Koko jutun löydät täältä.

Kokosimme viisi faktaa jutun ja muiden lähteiden pohjalta.

1. Kyyn pureman oireet
Kyyn pureman oireet johtuvat kivusta, shokista ja tulehduksesta.
– Ihminen näkee koiransa tällöin mahdollisesti oksentelevan, saavan horjumis- tai kipukohtauksia, olevan levoton, apaattinen jne. Purema-alue myös turpoaa jonkinasteisesti. Erityisesti pään- ja kaulanalueen turvotukset allergisen reaktion vuoksi saattavat olla hengenvaarallisia, koska ne vaikeuttavat hengittämistä, Matti Rinnekangas kirjoittaa.

2. Ensiavuksi paikallaanoloa
Kyypakkauksesta ja sen käytöstä on ristiriitaista tietoa, mutta Rinnekankaan mukaan kortisoni itsessään ei ole keskeinen hoito. Sen sijaan koira ja purema-alue tulee pitää paikallaan.
– Tällainen immobilisointi hidastaa myrkyn leviämistä laajemmalle alueelle ja hidastaa purema-alueen turpoamista. Mielellään koira kannattaa kantaa tai liikuttaa mahdollisimman vähän autolle tai muulle kuljetusvälineelle mentäessä. Koira pyritään pitämään myös viileässä, jolloin myrkky leviää hitaammin. Koira toimitetaan eläinlääkärin hoitoon, Rinnekangas neuvoo.
3. Aina eläinlääkäriin
Kyyn pureman jälkeen on syytä mennä eläinlääkäriin, vaikka oireet olisivat minimaalisetkin.
– Huonommassa tapauksessa koira saattaa mennä tajuttomaksi ja kärsiä hengitysvaikeuksista shokin tai turvotusten vuoksi. Vaikeassa tapauksessa on hyvä, että koira tuodaan mahdollisimman pian pureman jälkeen vastaanotolle. Koiran kyynpureman hoitotavoitteet eläinlääkärillä ovat hengittämisen varmistaminen ja verenpaineen ylläpito, Rinnekangas kirjoittaa.
4. Mitä kyyn myrkky sisältää?
Kyyn myrkky on väriltään kellervää proteiinipitoista netettä. ”Kyyn myrkky aiheuttaa puremakohdassa hyytymishäiriöitä, kudosten kasvanutta läpäisevyyttä, kudostuhoa, turvotusta ja kuoliota. Myöhemmässä vaiheessa myrkytyksestä saattaa seurata koiralle rytmihäiriöitä ja noin joka kolmannella koiralla on todettu kyyn pureman aiheuttavan sydänlihassoluihin vaurioita. Lisäksi kyyn purema johtaa koiralla usein keuhkoturvotukseen, munuaiskudoksen tuhoutumiseen tai munuaisten vajaatoimintaan.” (Lähde: Eläinlääkäriin.fi)
5. Älä anna kipulääkettä äläkä kyytablettia
Eläinlääkärissä koira saa opiaattipohjaista kipulääkettä, joka on eri asia kuin tavallinen tulehduskipulääke. Tulehduskipulääke voi rasittaa munuaisia kyynpureman jälkeen, joten kipulääkkeen antaminen ilman eläinlääkärin ohjeita kannattaa unohtaa. Kortisonia sisältävä kyytabletti ei myöskään ole oikea lääkitys ja voi sekin pahentaa tilannetta. (Lähde: http://yle.fi/uutiset/puriko_kyy_koiraa_ala_anna_kyytablettia/6741198)

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top