Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Viattomien tassujen puolustajat

Eläinten viikon kunniaksi perustettu Tassujenpelastuspartio haastaa kaikki eläinten ystävät keräämään lasinsirut ja muut vaaralliset roskat luonnosta – ja pelastamaan näin tassuja.

Eläinten viikkoa vietetään 4.-10. lokakuuta. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY haluaa muistuttaa Eläinten viikolla eläinten hyvästä kohtelusta ja eläinsuojelun tärkeydestä erityisesti lasten ja nuorten arjessa. Tänä vuonna eläinten viikon teemana on nauta, mutta viikko on herättänyt myös muut eläinten ystävät toimeen pörröisten ystäviemme puolesta.

Varkautelainen Katja Kempf pohti ennen Eläinten viikkoa, mitä hyvää voisi karvaisten ystäviemme hyväksi tehdä. Syntyi idea tempauksesta, johon hän päätti haastaa mukaan muut saman rodun omistajat.

”Aion ottaa lenkeille mukaan työrukkaset ja pussin ja kerään pois kaikki lasinsirut yms. eläimille vaaralliset roskat joita lenkin varrella näen. Jospa se auttaisi että parit tassut säästyisivät haavoilta. Haluaisin haastaa teidät kaikki mukaan!” Kempf kirjoittaa Facebookin Saksanpaimenkoirat-ryhmässä.

Haaste sai paljon tykkäyksiä, ja ryhmäläiset alkoivat yhdessä ideoida kampanjan laajentamista: julkiseen tapahtumaan osallistuisivat varmasti mielellään monet muutkin tassuttelijoiden ystävät. Kempf perusti tapahtuman, johon on parissa päivässä liittynyt jo yli 2600 eläinten ystävää.

– Minulle koirieni turvallisuus on iso asia, ja olen pari kertaa joutunut näkemään, kun koira on loukannut itsensä todella vakavasti lasiin. Itse pyrin keräämään pois kaikki pullot ja haavoittavat jätteet, joita lenkkipolkujen varrella näen. Jos jokainen koiranomistaja tekisi samoin, saataisiin paljon aikaan, kertoo saksanpaimenkoiran ja cairnterrierin omistava Kempf.

Lukuisat tapahtumaan osallistuneet kertovat olevansa talkoissa pysyvästi mukana, eli keräävänsä roskia lenkkireittiensä varrelta jatkuvasti. Silti metsät, puistot ja pientareet ovat täynnä sinne kuulumatonta ja vaarallista jätettä.

Pari viikkoa sitten koiraihmisiä kosketti niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa huomiota saanut Bravo-koiran tarina: Mikkelin Visulahden puistossa lenkkeillyt Bravo loukkasi tassunsa lasiin niin pahasti, että se jouduttiin lopettamaan. Bravon tapaus herätti ajatuksia myös Tassujenpelastuspartion perustajassa, sillä sama voisi nykypäivänä sattua mille koiralle tahansa.

– Jokainen meistä voi tehdä asialle jotain: ei itse jätä luontoon sinne kuulumattomia jätteitä, opastaa läheisiään ja lapsiaan tekemään samoin ja kerää pois näkemänsä roskat. Joukon voima on ihmeellinen asia. Jokainen pois noukittu lasinkappale saattaa säästää yhden tassun haavoilta.

Vaikka Tassujenpelastuspartio haastaa ihmiset keräämään lasinsirut pois Eläinten viikon ajan, on todellinen tavoite paljon laajempi: Kempf haluaisi herättää ihmisissä itsetutkiskelua sekä toimintatapojen pysyvän muutoksen – vaikka pienenkin.

– Tapahtuman tavoite on avata ihmisten silmät näkemään, miten yleistä välinpitämättömyys ja piittaamattomuus eläimistä ja luonnosta alkavat olla nykyisin. Ihan liian yleistä! Ei mietitä omaa nenää pidemmälle, kun sotketaan omaa ympäristöä eikä osata kuvitellakaan, miten kauaskantoisia seurauksia omalla toiminnalla voi olla, Kempf summaa.

Kempf haluaa painottaa sitä tosiasiaa, ettei lasi maadu koskaan. Auton ikkunasta viskattu, maahan särkynyt pullo lojuu siis luonnossa vuosikausia, ja on yhtä vaarallinen vuosikymmentenkin jälkeen.

– Et voi koskaan tietää, astuuko siihen vaikka kymmenen vuoden kuluttua joku eläin tai ihminen.

Otatko sinä haasteen vastaan? Liity Tassujenpelastuspartioon täällä.

Kuva: Katja Kempf

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top