Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Uusi tutkimus todistaa: Koiratkin ovat kateellisia

Etkö saa puhua rauhassa puhelimessa? Tunkeeko koirasi sinun ja puolisosi väliin? Koiratkin voivat olla kateellisia, kertoo uusi koirien käyttäytymistutkimus San Diegon University of Californiasta. Useimpia koiranomistajia tämä tieto ei varmaankaan yllätä.

Aihetta on kuitenkin tutkittu ennen tätä tutkimusta vain vähän.

Psykologian professori Christine Harrisin johtama tutkimus on ensimmäinen kokeellinen tutkimus koirien kateudesta. Tutkijoiden mukaan kateutta osoittavan käytöksen perimmäinen tarkoitus on suojella tärkeitä sosiaalisia suhteita tunkeilijoilta.

Kokeeseen osallistui 36 koiraa omistajineen. Kokeessa koirat osoittivat kateudeksi tulkittavaa käyttäytymistä, kun niiden omistaja osoitti huomiota ja hellyyttä kokeessa käytettyä liikkuvaa ja ääntelevää lelukoiraa kohtaan. 78 % tutkimuksen koirista yritti saada omistajan huomion itseensä esimerkiksi koskettamalla tai tönimällä, 30 % koirista yritti tulla lelukoiran ja omistajan väliin ja 25 % osoitti aggressiivista käytöstä lelukoiraa kohtaan.

Kokeessa koirat osoittivat kaksi kertaa enemmän kateellista käytöstä silloin, kun omistaja huomioi lelukoiraa verrattuna siihen, jos omistajan huomio oli pelkästään ”elottomassa” asiassa, kuten kirjan lukemisessa.

– Tutkimuksen perusteella koirat eivät pelkästään osoita kateellista käyttäytymistä, ne myös pyrkivät rikkomaan yhteyden omistajan ja oletetun kilpailijan välillä. Niitä motivoi tärkeän, sosiaalisen suhteen suojelu, Christine Harris sanoo.

Kateutta on yleensä pidetty vain inhimillisenä tunteena.

– Tutkimuksemme haastaa vanhat ajattelumallit, ja osoittaa että myös eläimet voivat tuntea kateutta ja suurta stressiä, jos joku uhkaa tulla niiden ja niille tärkeän henkilön väliin, tutkija toteaa.

Lähde: ScienceDaily
Kuva: Wikimedia Commons/Celsim Junior

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top