Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Ulkokoirien kytkemiskäytännöt kaipaavat selkeytystä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry. vaatii tänään julkaistussa tiedotteessaan selkeyttä ulkokoirien kytkemiskäytäntöihin. Koska eläinsuojelulaissa on tulkinnanvaraisuutta, koiria saatetaan eristää ulos pitkiksikin ajoiksi.

Valtioneuvoston asetuksessa määrätään, että kokoaikaisesti ulkona pidettävällä koiralla on oltava vähintään 40 neliömetriä liikkumatilaa. Tilapäiselle kytkemiselle ei ole säädetty liikkumatilaa määrittäviä asetuksia tai aikarajaa. Eristäminen ja kahlitseminen ovat koiralle kovia rangaistuksia, ja HESYn mielestä lain epämääräisyys aiheuttaa epäselviä tilanteita ja kärsimystä ulkokoirille.

– Säännöllisesti ulkona pidetyn koiran elintilan voidaan kuvitella rajoittuvan lähes sen koko elämän ajaksi pääasiassa 40 neliöön, vaikka esimerkiksi juoksulangassa liikkuminen ei täytä eläinsuojeluasetuksessa mainittua koiran päivittäistä liikunnantarvetta. Koira tarvitsee myös muuta liikuntaa, kuten esimerkiksi hihnalenkkejä ja leikittämistä pihalla, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valvontaeläinlääkäri Auli Koponen sanoo tiedotteessa.

HESYn mukaan koiran pitäminen pitkiä aikoja ulkona omissa oloissaan ja erossa laumastaan on vastoin koiran luontaisia käyttäytymistarpeita. Koira on sosiaalinen laumaeläin, joka tarvitsee virikkeitä, seuraa, liikuntaa ja tilaisuuksia haistella lajitovereitaan ja merkata reviiriään.

HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen sanoo tiedotteessa, että ihmisten parissa pidetyt sosiaalistetut koirat ovat yleensä tyytyväisempiä ja helpommin hallittavissa, kun taas yksin pidetyt ulkokoirat saattavat muuttua reviiritietoisiksi ja arvaamattomiksi.

Kytkettynä pitäminen voi myös vaarantaa koiran turvallisuuden ja heikentää sen hyvinvointia. Naru voi aiheuttaa koiralle vahinkoja, ja ulkona pidetty eläin altistuu myös säänvaihteluille, loisille, hyönteisten puremille ja petojen hyökkäyksille. Ulkotarhassa pitkiä aikoja pidetyt koirat kärsivät usein samoista psyykkisistä ja fyysisistä ongelmista kuin kytkettynä pidetyt koirat.

– Ulkokoirien sairauksiakaan ei välttämättä havaita ajoissa, jolloin esimerkiksi ihonirhamat ja hot spotit eli kosteat ihotulehdukset voivat äityä voimakkaiksi ihotulehduksiksi, joihin voi pesiytyä kärpäsen munia ja toukkia. Joissakin tapauksissa koirankoppien on havaittu olevan hyvin asiattomia ja huonokuntoisia ja vesikuppien olevan nurin tai tyhjiä, Koponen toteaa tiedotteessa.

HESYn, Auli Koposen, Pirkanmaalla toimivan valvontaeläinlääkärin Heljä Laukkasen ja Helsingin eläinsuojelueläinlääkärin Elli Valtosen mielestä koiran ulkona pidon edellytyksiä koskevaa lainsäädäntöä olisi syytä tarkentaa esimerkiksi päiväkohtaisin aika- ja säärajoituksin sekä ohjeistuksin, jotka kieltävät koiran pitämisen kytkettynä pitkiä aikoja ilman valvontaa.

Myös lainsäädännön tulkintaan kaivataan yhtenäistä linjaa ja lain noudattamisen valvontaa olisi syytä tehostaa. Säädöksiin tarvittaisiin myös vaatimus muun muassa minimilenkkeilykerroista sekä nopeita keinoja puuttua ongelmiin.

HESY ei näe tiedotteen mukaan esteitä koiran lyhytaikaiselle kytkemiselle, kunhan koiralle tarjotaan säänsuoja, riittävästi liikkumatilaa ja tekemistä. Tällöinkin koiraa tulee valvoa ja sen vointi tulee tarkastaa säännöllisesti. Koiran pitäminen sisätiloissa kytkettynä tai jatkuvasti häkissä on kielletty.

Otsikkokuva: Wikimedia Commons/Nhandler

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top