Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Tutkimus vahvistaa: Koira todella tunnistaa omistajansa tuoksun

Brittiläinen The Telegraph -lehti julkaisi tänään uutisen, jonka mukaan koiran aivot reagoivat tutun ihmisen tuoksuun samoin kuin ihmisaivot.

Väitteen todistava tutkimus on ensimmäinen laatuaan, ja se suoritettiin Emoryn yliopistossa, Georgian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Tutkimus paljastaa, että tietty osa koirien aivoissa reagoi tutun ihmisen tuoksuun voimakkaammin, kuin esimerkiksi vieraan ihmisen tai jopa tutun koiran tuoksuun.

– Kun ihmiset haistavat heille rakkaan henkilön tuoksun, heille syntyy välittömästi tunteellinen reaktio, tutkimuksen johtaja Gregory Berns kertoo The Telegraphille.

Bernsin mukaan heidän tutkimuksensa osoittavat, että koirat reagoivat omistajiensa tuoksuun samalla tavalla. Koska koirien hajuaisti on paljon parempi kuin ihmisillä, niiden reaktiot ovat todennäköisesti vieläkin voimakkaampia, kuin mitä me pystymme kokemaan.

Tutkimukseen osallistui kaksitoista erirotuista koiraa, joiden aivot kuvattiin samalla, kun koirille annettiin haisteltavaksi viisi erilaista hajua. Hajunäytteet olivat koirasta itsestään, tutkittavalle täysin vieraasta koirasta, sellaisesta koirasta, joka asuu tutkittavan kanssa samassa taloudessa, sekä samassa taloudessa asuvasta tutusta ihmisestä ja täysin vieraasta ihmisestä. Tutkimuksessa käytetyt tutut ihmiset eivät olleet tutkimustilanteessa fyysisesti läsnä.

Tulokset paljastavat, että kaikki viisi hajua aiheuttivat samanlaisia reaktioita koiran aivojen tietyssä osassa. Reaktiot olivat kuitenkin paljon voimakkaampia tuttujen ihmisten hajujen kohdalla. Toiseksi voimakkaimman reaktion aiheutti tutun koiran haju.

Tohtori Bernsin mukaan koirat eivät ainoastaan tunnistaneet niille tutun ihmisen tuoksua, vaan siihen liittyi myös positiivisia mielleyhtymiä. Vaikka ihmiset olettavat usein koirien reagoivan voimakkaimmin lajitovereidensa hajuun, tutkimus paljastaa, että koirat yhdistävät tutun ihmisen tuoksun saamaansa palkintoon, esimerkiksi ruokaan tai leikkimiseen.

Eräs mielenkiintoinen seikka oli se, että palvelus- ja terapiakoirien aivot reagoivat tuttujen ihmisten tuoksuun voimakkaammin muihin tutkittuihin koiriin verrattuna. Tohtori Bernsin mukaan tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi silloin, kun etsitään haavoittuneita sotilaita auttaneita koiria.

Lue alkuperäinen artikkeli täältä.

Kuva: Wikimedia Commons/Angela Montillon

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top