Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Tiesitkö nämä 5 (+1) asiaa koiran hännän heiluttamisesta (tai heiluttamattomuudesta)?

Koira viestii hännällään, ja erilaiset hännän asennot kielivät koiran eri tunnetiloista. Myös hännän heilumattomuus on voimakas viesti. Tiesitkö nämä viisi peruslähtökohtaa hännän liikkeistä?

1. Häntä jäykkänä, keho jännittyneenä.

Jos koiran häntä osoittaa c-kirjaimen muotoisesti päästään hieman ylöspäin ja kehonsa on jännittynyt, on koira valpas ja varuillaan – ei kuitenkaan välttämättä ahdistunut tai hermostunut. Mitä ylöspäin kääntyneempi c-käyrä, sitä jännittyneempi mielentila.

2. Jäykkänä heiluva häntä

Häntä osoittaa kohtisuoraan taaksepäin ja heiluu hitaasti. Tämä saattaa olla merkki aggressiivisuudesta, eikä ainakaan ole kutsu silittämään.

3. Alaruumis ja häntä heiluvat yhdessä

Tämä liike on helppo tulkita: koira on iloinen, ystävällinen ja haluaa leikkiä. Koko alaruumis heiluu yhtä aikaa hännän kanssa, koiran kehonkieli on kauttaaltaan lempeä.

4. Häntä matalalla – jopa koipien välissä.

Matalalle laskettu häntä on monitulkintainen viesti. Se saattaa kertoa rentoutuneisuudesta, mutta voi olla myös merkki pelosta ja ahdistuneisuudesta. Häntä koipien välissä viittaa surullisuuteen ja sosiaaliseen haluttomuuteen – koira ei tahdo, että muut koirat nuuskivat hänen peräpäätään. Nartut pyrkivät myös estämään urosten lähentelyt hännällään.

5. Häntä pystyssä

Tämä koira on varuillaan. Katse on kiinteästi kohteessa ja korvat ovat höröllään. Jos koiran keho lisäksi kaareutuu, kyseessä saattaa olla valmistautuminen reviirin puolustamiseen.

+1. Hännän heiluminen lakkaa yhtäkkiä

Koira kokee uhkaa ja haluaa perääntyä paikalta puolustamatta itseään.

Kuva: Wikimedia Commons
Lähde: megabored.com

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top