Entisaikojen kasvattajien paljonkin käyttämä konsti todeta onko koira tiineenä vai ei oli tarkistaa tila koiran ikenistä. Amerikkalainen pitkän linjan kasvattaja Arlene Czech kirjoitti tästä kiinnostavasta aiheesta ShowSight Magazine-lehdessä.

Arlene Chech kehottaa tarkistamaan koiran ikenet tarkalleen 21 päivää ensimmäisestä onnistuneesta astutuksesta. Jos koira on tiineenä, sen ikenet ovat tällöin todella paljon normaalia valkoisemmat. Vaaleus ikenissä näkyy selvimmin 21-24 vuorokautta astutuksesta. Ihanteellisinta olisi alkaa tarkistaa nartun ikenien väri jo muutamia päiviä aiemmin, jolloin sinulla on hyvä käsitys niiden normaalista väristä.  Jos narttu ei ole tiineenä, väri ikenissä ei muutu.

Mistä vaaleus tiineen nartun ikenissä sitten johtuu? Juuri 21 vuorokauden aikoihin, sikiö kiinnittyy kohdun seinämään. Tästä johtuen suuri osa verenkierrosta keskittyy kohdun alueelle aiheuttaen ikenissä valkeutta.

Arlene Czech kertoo kolumnissaan onnistuneensa määrittämään koiran tiineyden 55 kertaa vain tarkistamalla sen ikenet juuri oikeaan aikaan.  Kiinnostavaa olisi kuulla myös muiden kasvattajien kokemuksia aiheesta, onko teoria pitänyt paikkaansa!

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.