Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Rauhaa ja rakkautta koirien vanhainkodissa

Varsinais-Suomessa sijaitsevasta Kemiönsaaresta tulee ensi vuonna koti usealle elämää nähneelle seniorikoiralle, sillä turkulaiset Satu ja Jon West avaavat sinne Suomen ensimmäisen koirien vanhainkodin. Ajatus koiravanhusten turvapaikasta syttyi jo vuosituhannen alussa: vuonna 2000 Espanjaan muuttaneet Satu ja Jon huomasivat, etteivät vanhat, tarhoille hylätyt koirat löytäneet uusia koteja.

tähtilamppu5
Scaramanga eli Westien hoivissa 20-vuotiaaksi.

– Vuonna 2007 perustimme Espanjaan koirien turvakodin, jota pyöritimme kahdeksan vuotta, kertoo Satu.

Satun mukaan turvakodin pyörittäminen tuntui välillä raskaalta, sillä hylättyjä koiria on Espanjassa paljon. Pian hän kuitenkin ymmärsi, ettei voi auttaa kaikkia, mutta niille, joita hän pystyy auttamaan, apu on todella tärkeää.

Viime vuonna Satu ja Jon muuttivat takaisin Suomeen mukanaan kuusi Espanjasta pelastettua iäkästä koiraa. Koirien vanhainkoti Tähtilampun he avaavat edesmenneen Scaramanga-koiransa kunniaksi.

– Scaramanga oli jätetty tarhalle 15-vuotiaana, ja ajattelimme tarjota sille kodin sen elämän loppuhetkiksi. Luulimme, että se eläisi ehkä pari viikkoa. Scaramanga eli kuitenkin täysipainoista ja tervettä elämää vielä pitkään ja kuoli vasta 20-vuotiaana, Satu muistelee pari vuotta sitten menehtynyttä elämänsä koiraa.

Espanjalaiselta koiratarhalta pelastettu Scaramanga antoi Westeille rohkeutta ja toivoa siitä, että vanhakin koira voi elää hyvissä oloissa vielä monta onnellista vuotta.

– Vanhoja koiria lopetetaan hirveän helposti, vaikka niiden elämä on yhtä arvokasta kuin vanhojen ihmisten elämä. Toivoisin, että vanhojakin koiria yritettäisiin hoitaa. Tosin jos kipuja on paljon eikä niihin voida vaikuttaa, elämä ei ole enää laadukasta, Satu pohtii.

tähtilamppu5

Toistaiseksi vanhainkotiin pääsyä odottaa kolme karvakorvaa: unkarilainen Kalle sekä espanjalaiset Nesca ja Balto. Tähtilamppuun saapuvilla vanhuksilla on kaikilla oma tarinansa: Kalle jätettiin kotipihaan perheen muuttaessa muualle, Nescan omistajat hylkäsivät sen tarhalle ja Balto löydettiin kadulta kuljeskelemasta. Kymmenenvuotias paimenkoira Balto on viettänyt tarhalla jo viisi vuotta, siis puolet elämästään. Koska se on sekarotuinen, iso ja nyt myös vanha, sen mahdollisuudet oman perheen löytymiseen huononevat koko ajan.

Westit muuttavat Kemiönsaarelle vuoden vaihteessa, jotta he ehtivät laittaa kaiken valmiiksi vanhainkodin asukkaita varten. Kalle, Nesca ja Balto saapuvat Suomeen tammikuun aikana. Tähtilampusta koiravanhukset saavat loppuelämänsä kodin.

Tähtilampusta on tarkoitus tulla rauhallinen ja rakkaudentäyteinen paikka, jossa koiravanhukset saavat lämpöä, hoivaa ja huomiota. Tähtilampussa koirien hoidosta vastaa omistajapariskunnan lisäksi oma eläinlääkäri. Koirat hoidetaan jo ennen Suomeen tuloa Eviran maahantuontimääräysten mukaiseen matkustuskuntoon: niille annetaan muun muassa rokotukset ja ne kastroidaan tai steriloidaan.

Koirien vanhainkoti Tähtilappu tarjoaa kodin etupäässä iäkkäille rescuekoirille, joiden on vaikea muuten päästä pois koiratarhoilta. Jos Suomesta löytyy koditon koiravanhus, Tähtilampun ovet aukeavat myös sille. Suomessa kodittomien koirien tilanne ei kuitenkaan yleensä ole yhtä lohduton kuin monissa muissa Euroopan maissa. Tähtilamppu tekee yhteistyötä monien suomalaisten ja ulkomaalaisten rescueyhdistysten kanssa.

Ainoa vaatimus vanhainkotiin muuttaville koirille on, että niiden on tultava toimeen muiden karvakorvien kanssa. Tähtilampussa kaikki koirat elävät yhdessä, perheenjäseninä. Westit haluavat pitää Tähtilampun rauhallisena paikkana, joten sinne otetaan kerrallaan korkeintaan 12–15 koiraa. Espanjassa turvakotia pitänyt pariskunta on tottunut paljon suurempaan koiramäärään. Tähtilamppuun otettavat koiravanhukset valitaan huolella ja tapaukset arvioidaan aina koirakohtaisesti.

Koirien vanhainkoti Tähtilamppu toimii lahjoitusvaroin. Vanhainkodin toimintaa voi tukea esimerkiksi liittymällä kannatusjäseneksi, osallistumalla huutokauppaan tai tekemällä tavara- tai rahalahjoituksen. Koiravanhuksille voi osoittaa tukensa myös muun muassa liittymällä jonkin asukaskoiran kummiksi. Avoimien ovien päivinä kummit pääsevät tapaamaan omia kummikoiriaan ja auttamaan niiden hoidossa.

– Kummit voivat maksaa vapaavalintaisen summan esimerkiksi kuukausittain ja raha käytetään kummikoiran terveydenhoitokuluihin. Kummikoiralle voi lahjoittaa myös tarvikkeita. Mikään summa ei ole liian pieni, Satu vakuuttaa.

Lue lisää Koirien Vanhainkoti Tähtilampun nettisivuilta ja Facebookista.

Kuvat: Koirien Vanhainkoti Tähtilamppu

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top