Raakaravinnon käyttäminen koiran ruokinnassa kasvattaa tasaisesti suosiotaan, mutta kesähelteillä raa’an lihan säilyvyys voi askarruttaa koiranomistajaa. Oikeaoppisella sulattamisella ja säilyttämisellä pakastettujen jauhelihojen, lihapullien sekä luiden ja rustojen käyttäminen on turvallista myös kesällä. Eläinruokatehdas Lemmikin toimitusjohtaja Janne Räsänen antaa parhaat vinkit riskittömään raakaruokintaan.
Kauniina kesäpäivänä touhutessa koiran maha alkaa helposti kurnia, ja annos pakastetusta jauhelihasta pitäisi saada kuonon eteen nopeasti. Voiko jauhelihapaketin jättää huoletta pöydälle sulamaan ja tarjota siitä ruoka-ajan koittaessa? Ei kannata: huoneenlämmössä varsinkin lihatuotteet pilaantuvat herkästi.
– Huoneenlämmössä jauhelihasta sulaa ensin pinta, joka alkaa pilaantua nopeasti, vaikka samalla keskus on vielä jäässä, Räsänen kuvailee.
Hän suosittelee jauhelihapaketin tai -pötkön sulattamista aina jääkaapissa. Siellä tuote säilyy useamman vuorokauden, joiden aikana siitä voi annostella koiralle.
– Jos tuotteen haluaa sulattaa nopeasti, kätevintä on laskea tiskialtaaseen tai johonkin tilavaan astiaan kylmää vettä ja laittaa paketti avaamattomana sinne. Vesi johtaa lämpöä nopeammin kuin ilma, joten pakaste sulaa joutuin.
Raakapakastepullat puolestaan voi sulattaa pienellä teholla mikroaaltouunissa tai annostella tarvittavan määrän jäisinä suoraan koirankuppiin ja antaa sulaa siinä. Moni koira tykkää kaluta pullat myös hieman kohmeisina makupaloina, ja varsinkin kesähelteillä se on kätevä tapa tarjota viilentävää tekemistä. Kupissa lihapullat säilyvät hyvänä useamman tunnin – elleivät katoa välittömästi parempiin suihin.
Huolehdi kylmäketjusta kotimatkalla
Suurin riski raakapakasteen pilaantumiselle on kylmäketjun katkeaminen kuljetuksen aikana. Jotta pakasteet eivät pääse sulamaan ja seisomaan lämmössä liian pitkiä aikoja, kannattaa kauppareissulle ottaa matkaan kylmälaukku. Pakastetuotteita kannattaa myös ostaa kerralla suurempi määrä, jolloin yhteenpakattuna tuotteet pysyvät paremmin kylminä.
– Jos kylmälaukkua ei ole käytettävissä, kannattaa tuotteet pitää pahvilaatikossa eikä purkaa muovipussiin. Pahvi eristää yllättävän hyvin ja on tyhjää parempi vaihtoehto kuljetukselle, Räsänen vinkkaa.
Jos tuotteen pinta ehtii kotimatkalla nuoskistua, mutta tuote ei ole kokonaan sulanut, on se Räsäsen mukaan edelleen turvallista pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Lemmikki Oy:n eläinruokatehtaalla raakapakasteiden turvallisuudesta huolehditaan käyttämällä vain tuoreita ja laadukkaita kotimaisia raaka-aineita, kuten nautaa, sikaa, kanaa, kalaa ja kasviksia. Tuotantoprosessin lämpötiloja tarkkaillaan ja raaka-aineista ja tuotteista testataan bakteerinäytteet säännöllisesti.
Tärkeä osa tuotteen hygieenisyyttä ja turvallisuutta on jäähdyttää ruoka mahdollisimman nopeasti. Tällöin raakapakaste myös pääsee ripeästi tuoreena eteenpäin kauppaan ja asiakkaalle käyttöön.
– Tuotteemme pakastetaan nopeasti niin sanotussa spiraalijäähdyttimessä, jollaisia on käytössä myös ihmisten ruokateollisuudessa. Kovassa pakkasessa tuotteet jäätyvät tunnin sisällä -22 -asteeseen, Räsänen kertoo.
Tunnista pahaksi mennyt liha
Jos lihapakkausta avatessa sisältä löyhähtää outo haju tai tuote on unohtunut huoneenlämpöön pitkäksi toviksi, voi tuotteen turvallisuus alkaa askarruttaa. Mistä sitten tietää, onko ruokaa vielä turvallista antaa omalle koiralle? Pilaantuneen lihan tunnistaa tarkkailemalla muutoksia tuoksussa ja ulkonäössä.
– Jos haju poikkeaa normaalista tai lihassa on selkeä värinmuutos harmaaksi, ei tuotetta suositella annettavan koiralle. Tuore liha on kauniin punaista tai vaaleanpunaista, Räsänen kuvailee.
Koirat ovat yksilöllisiä, ja esimerkiksi pienen kaupunkikoiran vatsa voi olla paljon herkempi kuin suurempikokoisen metsästyskoiran, joka on tottunut syömään raakaa lihaa ja luita.
– Monet koirat tykkäävät jemmailla luita maahan ja syödä ne vasta useiden kuukausien päästä eivätkä ole siitä moksiskaan. Luut ja rustot ovatkin kesällä käteviä ottaa mukaan vaikka mökille, sillä ne säilyvät pitkään syömäkelpoisina.
Omistaja tuntee oman lemmikkinsä parhaiten ja oppii pian tietämään, millainen ravinto sopii oman rekun vatsalle. Maalaisjärkeä käyttämällä ja huolehtimalla oikeanlaisesta säilytyksestä ja sulattamisesta, onnistuu raakaruokinta ongelmitta kesälläkin.
Oscar-tuotesarjan monipuolisiin raakapakastetuotteisiin voit tutustua Lemmikin nettisivuilla. Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:n kanssa.
Teksti: Niina Kinnunen