Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

”Purjehdi koirasi ehdoilla” – Koira ja vene eivät ole luonnollinen yhdistelmä

Kotkalainen Timo Mustakallio, 28, on purjehtinut aina. Miehen ensimmäiset muistot ovat veneen keulasta, jossa hän leikki pikkupoikana veljensä kanssa. Hän on seilannut muun muassa Itämerellä, Välimerellä ja Atlantilla sekä Brittiläisen Kolumbian alueella Kanadassa, lähes Alaskassa saakka.

Kun Mustakallio hankki seitsemän vuotta sitten airedalenterrieri Laran, oli selvää, että myös lemmikki pääsisi mukaan purjehtimaan.

– Purjehtiminen on elämäntapani ja Lara on osa perhettäni, Mustakallio toteaa.

Miehen edellinen koira on seilannut perheen mukana aina Välimerellä asti. Lara puolestaan on purjehtinut Itämerellä, niin vapaa-ajan matkoilla kuin kilpailuissakin.

Lara pääsi veneelle ensimmäistä kertaa ollessaan vasta yhdeksän viikon ikäinen. Sitä ei ole koskaan varsinaisesti opetettu veneilemään, vaan yksinkertaisesti totutettu  pienestä pitäen. Mustakallion mukaan Lara tippui pentuna veteen, minkä vuoksi se ei edelleenkään tykkää mennä uimaan. Vaaratilanteita koiran läsnäolo veneessä ei ole kuitenkaan koskaan aiheuttanut – ei sille itselleen eikä ihmisille, joita on veneessä yleensä vaihtelevasti yhdestä kahteen tai useampia.

Mitä koira sitten puuhaa veneessä? Mustakallion mukaan Lara lähinnä katselee maisemia ja nuuskii veneen laidalla. Koira selvästi nauttii saariston  uusista tuoksuista. Mustakallion mukaan on tärkeää, ettei omistaja pelkää, vaikka koira oleilisikin veneen laidalla, sillä koira aistii ja omaksuu helposti omistajansa pelon.

Yhteisiin vuosiin mahtuu lukuisia muistoja purjehdusreissuilta. Kerran Lara oli eri veneessä kuin isäntänsä, ja Laran veneen kippari opetti koiralle vastakäännöksen. Vastakäännöksessä vene kääntyy niin, että miehistö ja näin ollen veneen painopiste ovat vastakkaisella puolella kuin tuuli. Lara oppi menemään veneen vastakkaiselle puolelle käskyllä ”venda”, joka tarkoittaa vastakäännöstä.

Jos purjehdusreitti on pitkä, Lara osaa tehdä tarpeensa sanomalehden päälle. Mustakallio pyrkii kuitenkin mieluummin suunnittelemaan reitin koiransa tarpeiden mukaan – ja saaristossahan pysähdyspaikkoja riittää.

Kokeneen purjehtijan mukaan koira tulee tutustuttaa veneeseen rauhassa jo ennen lähtöä. Jos koira ei pelkää, se voi liikkua aluksella vapaasti. Koira saattaa myös haluta olla etenkin huonolla säällä sisätiloissa mahdollisimman alhaalla, eli kölin läheisyydessä, jossa vene keinuu vähiten.

– Tärkeintä on, ettet ole itsekäs ja pakota koiraasi olemaan veneellä, mikäli se ei pidä siitä, Mustakallio painottaa.

Mustakallion mukaan purjehduksesta voi tulla sekä lemmikille että omistajalle unohtumaton elämys ja harrastus, vaikkeivät vene ja koira olekaan luonnollinen yhdistelmä. Tärkeintä on purjehtia koiran ehdoilla.

Tulevana kesällä Mustakallio aikoo purjehtia aina kun mahdollista. Lara on mukana sekä hänen työmatkoillaan että vapaa-ajan purjehduksillaan – nuuhkimassa raikasta meri-ilmaa ja uusia saariston hajuja.

lara2Kuva: Timo Mustakallio

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top