Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Onko koirallasi taipumusta piereskelyyn? Vältä näitä ruokia!

Vain harva asia on ikävämpi kuin piereskelevä koira. Koiran tuhnut ovat yleensä hiljaisia, mutta niin tappavan pahan hajuisia, että ne tyhjentävät huoneen hetkessä. Vaikka koiran ilmavaivat ovat lievässä määrin normaaleja, voivat hankalasti sulavat ruuat aiheuttaa koiralle liiallista kaasun eritystä. Koiran vatsa toimii normaalisti, kun vältät tiettyjä elintarvikkeita. Älä siis syötä koirallesi näitä ruokia, jos haluat välttyä turhalta kaasutukselta.

1. Pilaantunut koiranruoka. Usko tai älä, mutta koiranruoka voi pilaantua ja saada näin koiran vatsan sekaisin. Ja se ei ole kaunis näky. Pysy siis selvillä ruokien viimeisestä käyttöpäivästä. Kuivaruoka kannattaa säilyttää ilmatiiviissä astioissa, ja märkäruoka tulisi tarjoilla parin päivän kuluessa pakkauksen avaamisesta. Märkäruuan säilyttäminen ilmatiiviissä pakkauksessa jääkaapissa pitää sen tuoreena pidempään.

2. Soija. Paljon proteiinia sisältävät soijapavut voivat olla terveellisiä ihmisille, mutta koiran suolistossa ne voivat aiheuttaa ongelmia. Koska koiran ruuansulatus ei pysty hajottamaan soijan proteiineja, se on yleinen syy, joka aiheuttaa kaasun eritystä. Jos et ole ruokkinut koiraasi kokonaisilla soijapavuilla, tarkista sen saama ruoka ja herkut soijatuotteiden varalta.

3. Maito ja maitotuotteet. Suurin osa meistä ihmisistä on onnekkaita, sillä voimme nauttia maitotuotteita ilman ikäviä sivuvaikutuksia. Valitettavasti monet koirat ovat kuitenkin laktoosi-intolerantikkoja, ja kärsivät turvotuksesta ja kaasun muodostumisesta, jos ne syövät liikaa maitotuotteita. Monille koirille pala juustoa silloin tällöin on harmitonta, mutta maitotuotteiden liiallista käyttöä koiran ruokavaliossa tulisi välttää. Jokainen koira reagoi maitotuotteisiin eri tavalla, joten tarkkaile koirasi reaktioita tarkoin, jos haluat sisällyttää maitotuotteita sen ruokavalioon.

4. Parsakaali. Vaikka parsakaali on erittäin terveellistä, se aiheuttaa koirille ikäviä sivuvaikutuksia. Parsakaali sisältää paljon liukoista kuitua, joka ei hajoa ennen suolistoa. Siellä parsakaalin kuitu alkaa vihdoin hajota aiheuttaen ylimääräistä kaasua. Parsakaalin sijaan koiralle kannattaa syöttää vihanneksia, joissa on runsaasti liukenematonta kuitua. Tällaisia ovat esimerkiksi paprika ja salaatti, jotka antavat koiralle vitamiineja ilman kaasuja.

5. Ihmisten ruokien tähteet. Kukaan ei tietenkään halua heittää ruokaa roskiin, mutta koiran ei pitäisi olla se jätehuolto, jonka vastuulla on ruokien hävitys. Koiran vatsa ei pysty käsittelemään erilaisia jalostettuja elintarvikkeita, joita me ihmiset syömme. Tähteiden syöttäminen on koiralle epäterveellistä ja voi johtaa ikäviin sivuvaikutuksiin, kuten kaasun muodostumiseen. Vaikka jotkut ihmisten ruuat sopivatkin myös koirille, on parempi hävittää ylijääneet ruuantähteet muilla keinoin kuin syöttämällä ne perheen nelijalkaisille.

6. Herneet. Nämä yleensä terveelliset palkokasvit aiheuttavat koiran mahassa kaksinkertaisen vahingon. Herneet sisältävät luonnostaan sokeria, joka jo yksinään riittää aiheuttamaan kaasua ruuansulatuksessa. Lisäksi herneet sisältävät liukoista kuitua, ja ainekset katastrofiin – tai ainakin haiseviin yllätyksiin – ovat kasassa. Vältä herneiden antamista koirallesi, tai anna niitä hyvin säästeliäästi, riippuen miten koirasi vatsa kestää.

7. Liikaa herkkuja. Herkut ovat merkittävä osa koiran ruokavaliota monista syistä. Ne voivat auttaa vahvistamaan toivottua käytöstä ja jos niihin on lisätty vitamiineja ja ravinteita, ne täydentävät koiran ruokavaliota. Herkkuja on kuitenkin suunniteltu annettavaksi säästeliäästi syystä. Jos koiralle syöttää liikaa hyviäkin ravintoaineita, sen vatsa voi mennä sekaisin, mikä voi aiheuttaa piereskelyä ja ripulia. Kun ostat uusia herkkuja, muista tarkistaa ainesosaluettelo esimerkiksi soijan varalta. Tarkista myös suositeltu päiväannos, äläkä syötä koirallesi herkkuja enempää.

8. Pavut. Pavuilla on koiriin sama kaasun muodostumista lisäävä vaikutus kuin ihmisiin. Pavuissa on paljon raffinoosia. Tämä monimutkainen sokeri ei sula koiran vatsassa, koska koiralta puuttuu sitä hajottava entsyyni. Pavut sisältävät myös liukoista kuitua, joka tuottaa kaasua hajotessaan suolistossa. Pavut eivät ole koirille myrkyllisiä, mutta ne aiheuttavat sen verran haittavaikutuksia, ettei niiden syöttämistä suositella.

9. Halpa koiranruoka. Koiranruuan kohdalla saat, mistä maksat. Halvemmat koiranruuat tehdään usein vähemmän ihanteellisista ainesosista. Lisäksi niissä on paljon säilöntäaineita ja täyteaineita. Monet koirat pystyvät sulattamaan halpamerkkienkin ruuat, mutta jos koira kärsii liiallisista ilmavaivoista, yritä vaihtaa sen ruoka parempaan, viljattomaan vaihtoehtoon. Pidä kuitenkin huoli siitä, että siirryt uuteen ruokaan vähitellen. Liian nopea ruuasta toiseen siirtyminen voi tehdä tilanteesta entistä huonomman.

Alkuperäinen Pawnationin artikkeli luettavissa täällä.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.