Maailman Voittajan huippurotu on kotimainen suomenlapinkoira, joita on ilmoitettu näyttelyyn yli 500 kappaletta.
Helsingin Messukeskuksessa järjestettävään Maailman Voittaja -näyttelyn on ilmoitettu yhteensä 526 suomenlapinkoiraa. Kasvattajaryhmiä on ilmoitettu liki viisikymmentä. Maailman parhaan suomenlapinkoiran valitsee hämeenkyröläinen Saara Sampakoski.
Perinteisesti kansainväliset näyttelyt keräävät Suomessa muutamia kymmeniä suomenlapinkoiria, suurempiin Voittaja-näyttelyihin saattaa osallistua jopa sata yksilöä. Yli viidensadan koiran ilmoittautuminen yllätti jopa näyttelyn järjestäjät, ja alun perin kolmen tuomarin vahvistukseksi on kutsuttu kaksi arvostelijaa lisää.
– Olin todella otettu, kun minua pyydettiin arvostelemaan suomenlapinkoiria Maailman Voittaja -näyttelyyn. On suuri kunnia arvostella oma rotu omassa maassa tällaisessa näyttelyssä. Tämä on ehdottomasti hienoin hetkeni ulkomuototuomarina, Sampakoski kertoo.
Sampakoski tutustui suomenlapinkoiriin jo lapsena, ja ensimmäisen pentueensa hän kasvatti vuonna 1988 kennelnimellä Shacal. Vuosikymmeniä jatkunut kasvatustyö palkittiin vuonna 2012 arvostetulla Vuolasvirta-palkinnolla. Ulkomuototuomariksi Sampakoski pätevöityi vuonna 2010.
”Kaikki porukalla mukaan!”
Helteisenä lauantaiaamuna Messukeskuksen pihalle rakennetut valkoiset teltat ovat täyttyneet sadoista suomalaisrodun edustajista. Suomenlapinkoirat arvostellaan viidessä kehässä, joiden on arvioitu kestävän aamusta pitkälle iltapäivään.
Kuopiolainen Tiina Soininen käy suomenlapinkoiransa Uskin kanssa näyttelyissä aktiivisesti, joten saapuminen Maailman Voittajaan oli itsestäänselvyys. Kesällä kahdeksan vuotta täyttänyt Uski kisaa veteraaniluokassa.
– Suuri ilmoittautumismäärä ei yllättänyt. Puhuimme lapinkoiraihmisten kanssa alusta asti, että nyt lähdetään kaikki porukalla, Soininen kertoo.
Soinista ei haittaa, että tuomari saattaa vaihtua kesken kehän, sillä hän tietää kaikkien rodun arvostelijoiden olevan kokeneita ja osaavan asiansa. Urosten veteraaniluokan arvostelee Kirsi Honkanen.
Yksi merkittävä syy suomenlapinkoirien suureen ilmoittautumismäärään on se, että suomalaisten rotujen ilmoittaminen Maailman Voittajaan oli maksutonta. Ilmainen ilmoittautuminen näkyy myös muiden suomalaisrotujen osallistujamäärissä: kaikkia kotimaisia rotuja on ilmoitettu näyttelyyn pitkälti yli sata yksilöä. Sampakosken mielestä on hienoa, että kotimaiset rodut ovat hyvin edustettuina näin suuressa näyttelyssä.
Soininen uskoo todellisen osallistujamäärän jäävän kuitenkin ilmoittautuneiden määrää pienemmäksi, sillä ilmoittautumisia jätettiin pitkin kevättä, eikä osa koirista välttämättä ole näyttelyn aikaan parhaassa turkissa.
Koiria eri puolilta maailmaa
Maailman Voittaja 2014 -näyttelyyn on ilmoitettu eniten suomenlapinkoiria luonnollisesti rodun kotimaasta Suomesta, mutta ilmoittautuneita on myös muun muassa Ruotsista, Norjasta, Ranskasta ja Italiasta.
Näyttelyn kauneimman suomenlapinkoiran valitseva Sampakoski odottaa näkevänsä paljon hienoja mutta erityyppisiä, ympäri maailmaa saapuneita suomenlapinkoiria. Koska ilmoittautuneita on niin valtava määrä, tuomari uskoo joukkoon mahtuvan useita erinomaisia rotunsa edustajia.
Norjan Trondheimista saapuneet Therese Solberg Aas ja Janne Rolstad Aas saapuivat näyttelyyn kahden suomenlapinkoiran, ruotsinlapinkoiran ja lapinporokoiran kanssa. He eivät ole aiemmin käyneet koiranäyttelyssä Suomessa.
– Tulimme, koska täällä on niin paljon erilaisia koiria ja tottakai ihmisiä. Lisäksi etsimme jalostusurosta ruotsinlapinkoirallemme, Solberg Aas kertoo.
Valtavan koiramäärän vuoksi osa Maailman Voittajan kehistä jouduttiin sijoittamaan Messukeskuksen pihalle rakennettuihin telttoihin, mikä herätti etukäteen paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Soininen ja Solberg Aas ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että ulkokehät ovat ehdottomasti hyvä juttu.
– Täällä ilma liikkuu, teltta suojaa sateelta ja paahteelta ja sen pohjalla on hyvä juosta, Solberg Aas summaa.
Maailman parhaalta odotetaan alkukantaisuutta
ROP-tuomari Sampakoski toivoo näkevänsä kehässä ennen kaikkea luonnollisuutta. Suomenlapinkoira jalostettiin alun perin työkoiraksi, minkä vuoksi sen liikkeiden tulee olla vaivattomat ja turkin laadultaan säänkestävä.
– Toivottavasti kehässä näkyisi vielä ripaus sitä luonnollisuutta, jota toivoisin tähän rotuun. Valtavan suosion seurakoirana saavuttanut suomenlapinkoira tuo kuitenkin parhaimmillaan mieleen jotain alkukantaista, Sampakoski toteaa.
Suomenlapinkoiria kasvatetaan Sampakosken mukaan Pohjoismaiden lisäksi muun muassa Hollannissa, Tanskassa, Iso-Britanniassa ja jopa Australiassa asti. Suomessa rotua rekisteröitiin viime vuonna hieman yli 1000 yksilöä.
Seuraa kehän etenemistä reaaliajassa Showlinkin tulospalvelussa.