Yhdysvaltalainen paleontologi Jack Tseng nostatti taannoin keskustelua koiran ja suden yhtäläisyyksistä ja eroista. Tseng aloitti kysymällä, tunnistaisiko maahan saapuva muukalainen esimerkiksi tanskandoggin ja chihuahuan samaksi lajiksi. Koiria tulee kaikissa väreissä ja kooissa, mutta useiden tieteenalojen lähestymiskulmilla voidaan määritellä, että kaikki koirat kuuluvat samaan lajiin. Anatomian analyysi ei ole yksi niistä, sillä eri koirarotujen ruumiinrakenteet ja vaikkapa hampaiden kootkin vaihtelevat hyvinkin paljon. Sen sijaan geneettinen dna-analyysi kertoo, että eri koirat kuuluvat yhteen.
Mutta siitä päästäänkin kiehtovaan asiaan: koirien ja susien dna on pieniä alleeleihin (geenimuunnelmiin) liittyviä eroavaisuuksia lukuun ottamatta yhtäläinen. Dna-genetiikan standardeiden mukaan koira ja susi ovatkin sama eläin. Toinen päätelmää tukeva asia liittyy lisääntymiseen. Teoriassa kaikki koirarodut voivat saada keskenään pentuja, vaikka esimerkiksi bulldoggin ja shih tzun tai edellä mainittujen tanskandoggin ja chihuahuan parittelu ei ole kovinkaan todennäköistä. Myös koira ja susi voivat paritella ja lisääntyä keskenään, mikä tekee niistä tämän teorian valossa saman lajin.
Myös eroavaisuuksia on. Koirien otsat ovat susien otsia korkeampia ja kasvot pienempiä, ja lisäksi suuontelossa on vähemmän tilaa hampaille kuin susilla. Genetiikan näkökulmasta nämä ovat pienenpieniä eroja, ja koirien ja susien niin kutsuttu mitokondriollinen DNA-ketju on molemmilla sama. Täysin toinen asia on taas sosiaalinen käytös, joka on koirilla ja susilla erilaista.
Tiedemaailma kiisteleekin yhä koiran ja suden määrittelyistä, latinankielisiä nimiä myöten: onko koira canis lupus familiaris, suden (canis lupus) alalaji, vai canis familiaris, eri laji.
Lähteet: livescience.com, barkpost.com
Kuvat: Wikimedia Commons