Tuntuuko sinustakin kuin hihnan toisessa päässä eteenpäin painelisi idän pikajuna? Koiran taluttimessa vetäminen on varsin yleinen ongelma. Ongelman syy ja ratkaisu ovat kuitenkin ihan muuta kuin mitä yleisesti uskotaan.
1. Koiraan voi sattua
Koiran vetämiseen taluttimessa on monia syitä. Yksi yleisimmistä syistä on se, että koiraan sattuu.
Tuntiessaan kipua koira vaistomaisesti pyrkii eroon kivusta vetämällä siitä poispäin – siis vetämällä taluttimessa kahta kauheammin. Kipua voi aiheuttaa liian kapea kaulapanta tai valjaat, jotka nousevat kaulaan. Kipu tuntuu jatkuvana koiran kaulassa, niskassa, hartioissa ja voi jopa aiheuttaa kilpirauhasongelmia.
2. Valitse sopiva talutin
Hihnassa vetäminen voi loppua hämmästyttävän nopeasti ja helposti pelkästään luopumalla epäsopivasta.
– Monesti vetämisongelma vähenee tai poistuu kokonaan, jos siirrytään riittävän leveään, pehmustettuun pantaan. Vielä parempi vaihtoehto ovat hyvin istuvat valjaat, jotka eivät nouse kaulaan ja joiden vetopiste on rintalastan päällä, sanoo koirien käyttäytymisneuvoja ja ongelmakoirakouluttaja Raili Halme Rakkaista Haukuista.
3. Vältä erikoisvempaimia
Kaikenlaisia erikoisvempaimia, kuten kiristäviä kaulapantoja ja “vedonestovaljaita” kannattaa ehdottomasti välttää. Ne ainoastaan satututtavat koiraa, eivätkä poista vetämisongelmaa. Lenkkeilystä tulee koiralle kivuliasta ja pelottavaa.
– Koira kokee kipua ihan samalla tavalla kuin ihmisetkin, mutta sen logiikka on erilainen kuin ihmisillä. Kun koira tuntee kipua, se myös yhdistää sen kaikkeen muuhun mitä se sillä hetkellä katsoo tai näkee, esimerkiksi toiseen koiraan, lapsiin tai autoihin ja voi alkaa pelätä niitä, Raili Halme sanoo.
4. Älä nyi hihnasta
Jos jatkuvasti lenkillä nyit vetävää koiraa hihnasta ja samalla hoet ”ei, ei vedä!”, lopeta se heti. Siitä ei nimittäin ole mitään hyötyä, päinvastoin. Se aiheuttaa myös kipua koiralle.
– Me usein tietämättämme palkitsemme koiraa vetämisestä. Kun talutin on kireällä kiellämme koiraa ja höpötämme kaikkea muutakin. Tällaisessa tilanteessa me itse asiassa palkitsemme koiraa vetämisestä. Me huomioimme koiran, kun se käyttäytyy väärin. Meidän huomiomme on yksi parhaista palkinnoista koiralle. Mitä enemmän kiellät, sitä enemmän se vetää. Jos taas kiellät niin kovasti, että koira pelästyy, se saattaa olla vetämättä. Ei siksi, että se olisi oppinut kulkemaan nätisti vaan siksi, että se on oppinut pelkäämään sinua. Pelolla kouluttaminen ei ole koskaan hyvä vaihtoehto.
5. Palkitse onnistumisista
Koira valitsee aina sen käyttäytymismuodon, mistä se saa omasta mielestään parhaan palkinnon. Palkitsemalla koiraa oikeasta, se oppii käyttäytymään niin kuin toivomme sen käyttäytyvän. Pikkuhiljaa koira oppii, että palkitsevinta on kävellä löysällä hihnalla.
– Tietysti koiran voi myös systemaattisesti opettaa kulkemaan vetämättä. Silloin on tärkeää varmistaa, että koiran ja ihmisen välinen suhde ja luottamus on kunnossa. Varsinaisia harjoituksia pitää tehdä lyhyitä aikoja kerrallaan. Harjoittele normaalin lenkin jälkeen esimerkiksi 5 minuuttia kerrallaan alussa ja sitten pidennät harjoitusaikaa siten, että harjoituksesta tuleekin pikku hiljaa normaali lenkki. Muista kuitenkin, että koiran pitää saada lenkillä myös haistella paljon, eikä ole koiraa kohtaan oikein vaatia sitä kulkemaan nätisti rinnalla koko matkaa, Raili Halme neuvoo.