Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Neljä vinkkiä metsästyskoiran huoltoon ja ravintoon

Metsästyskoiran vuoden kulkua voisi tavallaan verrata huippu-urheilijan kisakauteen valmistautumiseen: peruskuntokaudella treenataan nimensä mukaisesti perusteita ja valmistaudutaan kisakauteen. Ravinnon puolesta tämä tarkoittaa suhteellisen tasaista ja monipuolista ruokintaa. Kisa- eli metsästyskauden lähestyessä ravinnon ja treenin määrää lisätään asteittain ja nyt metsästyskauden keskellä ollaankin jo täydessä kisamoodissa. Viikonloppuna alkavaan hirvenmetsästykseen on toivottavasti valmistauduttu metsästyskoiran kanssa jo elokuusta lähtien juoksuttamalla koiraa metsässä ja myös ravintoa muuttamalla. Metsästyskaudella energiaa tarvitaan peruskuntokautta enemmän. Kokosimme parhaimmat vinkit metsästyskoiran ruokintaan ja lisäenergian hankintaan metsästyskaudella.

  1. Tuhdimpaa ruokaa metsästyskaudella

Kun metsästyskausi lähestyy, koira kannattaa siirtää järeämpään ruokavalioon. Jos koira on nappularuokinnalla, metsästyskauden ulkopuolella rasvan ja valkuaisen suhde on esimerkiksi luokkaa 16/26, metsästyskaudella ruoka kannattaa vaihtaa runsaammin energiaa sisältävään ruokaan, jossa rasvan ja valkuaisen suhde on luokkaa 20/30. Yksi hyvä vaihtoehto energisemmäksi ruuaksi on Racinel Extra Energy, jonka rasva-valkuaissuhde on 26/30.

  1. Rasvaa, rasvaa, rasvaa

Koira tarvitse runsaasti rasvaa työskennelläkseen kunnolla kahdesta syystä. Ensinnäkin metsästyskoiran energiantarve kasvaa luonnollisesti metsällä ja toisaalta, mitä lähemmäs talvea mennään, sitä paremmin rasva soveltuu energianlähteeksi.

  1. Metsästyssuoritus on huippu-urheilua

Mietipä maratonin juoksemista täydellä vatsalla. Niinpä. Aivan sama koskee metsästyskoiraa, joka saattaa esimerkiksi hirvijahdissa juosta 40-60 kilometriä, jopa 100 kilometriä päivässä, joten ruokinta juuri ennen metsästyspäivän alkua voi olla kohtalokas. Koira kannattaa ruokkia noin 15 tuntia ennen metsästyksen alkua.

Ruokinta ennen rasitusta lisää painoa sekä nostaa veren insuliinipitoisuutta, joka puolestaan estää rasvojen tehokasta käyttöä ravinnoksi. Merkkejä liian myöhäisestä ruokinnasta voivat olla ripuli tai ulosteen verisyys.

Pitkän suorituksen aikana koiraa tulee kuitenkin ravita välillä. Koira tarvitsee herkkuja ja pientä välipalaa jaksaakseen, eihän metsästäjäkään jaksa seistä koko päivää passissa ilman eväitä. Pienet annokset auttavat koiraa jaksamaan koko pitkän metsästyspäivän. Herkuiksi sopii vaikka omistajan eväsmakkaran palanen, kuivamuona tai esimerkiksi Kotitilan uudet energia- ja valkuaispitoiset liha- ja mahalastut, jotka sopivat kätevästi taskuun murenematta.

  1. Lepoa

Vaikka metstäsyskaudella tekisi mieli lähteä koiran kanssa metsälle vaikka joka päivä, täytyy muistaa, että koira tarvitsee runsaasti myös lepoa. Nyrkkisääntönä lienee se, että aktiivisen metsästyspäivän jälkeen välissä pitäisi olla muutaman päivän lepo.

Koira saattaa joutua myös ylikierroksille metsästyspäivän jälkeen.Tällaisessa tilanteessa parhaiten rauhoittaa uudet temput ja tehtävien ratkominen, ei fyysinen liikunta. Ihmisen tehtävänä on huolehtia siitä, että metsästyskoira saa tarpeeksi lepoa, rentoutumista ja palautumista.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Best Friend Groupin kanssa. Tutustu Racinel Extra Energy -ruokaan täällä ja Kotitilan uusiin energia- ja valkuaispitoisiin liha- ja mahalastuihin täällä.

Lähteet: mm. Dreeveri.fi, Erälehti.fi, Luonnossa.org, Best Friend Group

 

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top