Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Miksi koirat syövät kakkaa?

Kakan syöminen lienee yksi koirien omituisimmista ja ällöttävimmistä tavoista. Mutta mikä on omistajan mielestä inhottavaa, on koirille, ja monille muillekin petoeläimille, varsin tavallinen käyttäytymispiirre.

Ulosteiden syöminen on koirille luontainen tapa. Yksi syy siihen, miksi susia alunperin alettiinkin kesyttää ja ne hyväksyttiin ihmisasutuksiin, oli se, että ne korjasivat esivanhempiemme jätökset pois. Emokoira syö pentujen jätöksiä pesän puhtaana pitämiseksi. Jotkut koirat taas ovat varsinaisia ahmatteja, jotka popsivat lähes mitä tahansa syötäväksi kelpaavaa – ja kelpaamatonta. Erityisesti kissan ulosteet tuntuvat olevan monille koirille varsinainen herkkupala.

Toisten eläinten ulosteiden syönti saattaa johtua ravintoaineiden, kuten esimerkiksi B-vitamiinien puutteesta. Koiralla voi olla myös jokin sairaus, joka estää ravintoaineiden imeytymistä. Myös liian ahtaassa tilassa pidetyt ja tylsistyneet pennut saattavat syödä omia ulosteitaan.

Varmaa syytä siihen, miksi koirat syövät ulosteita, ei kuitenkaan tunneta. Osalla siitä on tullut tapa ja osa koirista syö ulosteita saadakseen ravintoaineita. Ulosteessa on aina jonkin verran sulamatonta materiaalia jäljellä. Ällöttävyydestään huolimatta kakan syömisestä harvoin koituu koiralle mitään haittaa.

– Etenkin hevosen jätökset ja jäniksen ja kanin papanat maistuvat usein koirille. Näillä eläimillä kasvisravinnon sisältämien kuitujen pilkkominen tapahtuu umpi- ja paksusuolessa mikrobien toimesta ja ne tuottavat samalla esimerkiksi B-vitamiineja. Se voi olla yksi syy, miksi koirat haluavat syödä niitä. Hevosen, kanin ja jäniksen ulosteista ei tartu loisia koiraan. Ulosteet sisältävät aina runsaasti bakteereja, mutta terveiden eläinten ulosteessa ei yleensä ole koirille haitallisia tauteja aiheuttavia bakteereja, kertoo professori Marjukka Anttila Eviran Patologian tutkimusyksiköstä.

Riittävän ja laadukkaan ravinnon tarjoaminen koiralle saattaa saada sen luopumaan kakan syömisestä. Jos koira syö omia ulosteitaan, ne kannattaa korjata nopeasti pois tai ulkoiluttaa koiraa vain hihnassa, jolloin sitä on helpompi kontrolloida. Jos kakan syönti on koiralle ajanvietettä, se luonnollisesti tarvitsee enemmän korvaavia virikkeitä, kuten leluja, seuraa ja liikuntaa.

Kuva: Wikimedia Commons/Royonx

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top