Kaikki koiranomistajat tietävät tuon asennon. Kun ryhdyt puhumaan, koirasi kallistaa päätään aivan kuin se keskittyisi kuuntelemaan ja ymmärtämään, mitä sinulla on asiaa. Aiemmin on arveltu, että pään nyökyttely sivulle liittyisi jotenkin paremmin kuulemiseen. On myös arveltu, että kyseessä olisi jonkinlainen sosiaalinen signaali.

Professori Stanley Coren kertoo Positively.com-sivustolla uuden havainnon ja testin koiran nyökyttelystä.

Corenin hypoteesi ennen testiä oli, että koiran pään kallistus liittyy enemmänkin näköön kuin kuuloon. Koirat omaksuvat ihmisten ruumiinkieltä ja ”skannaavat” jatkuvasti naamojamme tiedonmurusten toivossa. Ehkä kyse onkin siitä, että koira taivuttaa päätään, jotta näkisi ihmisen pään paremmin.

Coren teki kokeen muutaman sadan koiranomistajan kanssa. Pitkänokkaisten koirien omistajat raportoivat tiheämmästä pään kallistelusta, kun taas lyhytnokkaisten koirien omistajat raportoivat hieman harvemmasta kallisteluvälistä.

Tutkija päätyi siihen tulokseen, että on mahdollista, että koiran kuono häiritsee ihmisen naaman ilmeiden tunnistamista. Erityisen pahasti kuono on edessä ihmisen alakasvojen kohdalla. Corenin mukaan on täysin mahdollista, että juuri tuo seikka aiheuttaa pään kallistelua kuulemisen ja sosiaalisten vinkkien ohella.

Lähde: http://positively.com/2013/12/18/head-tilting-why-does-my-dog-do-that/

Artikkelin vinjettikuva: Essi Savolainen

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.