Rakkaan koiran kuolema on rankkaa, ja surun lisäksi pitää miettiä käytännön asioita. Mihin koiran voi tai saa haudata? Maaseudulla asuvat tai kesämökin omistajat löytävät koiralle sopivan hautapaikan yleensä omasta pihapiiristä tai metsästä.

Mihin kaupungissa asuva voi haudata koiran?

Kuolleet lemmikkieläimet voidaan haudata koko Suomen alueella, kertoo Evira sivuillaan. Hautaaminen ei saa aiheuttaa vaaraa ihmisten tai eläinten terveydelle. 

Eläinten hautausmaita on eri puolella Suomea, ja vastuu niiden valvonnasta on kunnan terveydensuojeluviranomaisella. Monet hautausmaat ovat eläinsuojeluyhdistysetn ylläpitämiä.

Lemmikkien tuhkan sijoittamiseksi on myös tuhkauksia suorittavien yritysten toimesta järjestetty niin sanottuja uurnalehtoja, joihin tuhkia voidaan sijoittaa. Lisätietoja tällaisista paikoista on saatavilla näistä yrityksistä.

Jokainen saa haudata lemmikkinsä omalle tontilleen. Hauta on syytä sijoittaa riittävän etäälle, esimerkiksi  20 metrin päähän, kaivosta. Lemmikkieläimille riittää noin puolen metrin syvyyteen kaivaminen. Paikan on hyvä olla myös vettä läpäisevä.

Liity Kuonon postituslistalle

Lähetämme Kuonon parhaat palat ja uusimmat jutut sähköpostiisi.

Kuolleen koiran voi viedä myös pieneläinkrematorioon tuhkattavaksi. Monilla eläinlääkäriasemilla on sopimus krematorioiden kanssa. Tuhkauksen jälkeen uurnan voi noutaa krematoriosta tai eläinlääkäriasemalta. Tuhkankin voi ripotella omalle tontilleen jos haluaa.

– Asunto-osakeyhtiössä yhtiö voi kieltää eläimen hautaamisen tai tuhkan levittämisen, eli lupa on syytä kysyä. Muillakin alueilla periaatteessa pätee sama, maanomistajan lupa on syytä hankkia. Toki esimerkiksi metsään levittämisestä ei liene kenellekään mitään haittaa, koska kyse on aina varsin pienistä määristä. Ehkä ei kannata ihan kenenkään ikkunan alla toimia. Terveyshaittaa maahan ripotellusta tuhkasta ei mielestäni ole, sillä polttolämpötilat ovat hyvin korkeita, kertoo ympäristötarkastaja Hannu Arovaara Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Uurnan voi halutessaan säilyttää myös kotonaan. Tuhkan voi jättää myös krematoriolaitokselle, joka huolehtii sen hautaamisesta.

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.