– Näin kevään korvalla koiraihmisten on hyvä muistaa, että metsä on huikeasti asfalttia parempi lenkkeilypaikka, muistuttaa fysioterapeutti Susanna Vartiainen.

Vartiainen on koonnut koirien ja omistajien iloksi metsäjumpan, jonka helposti tehtävien harjoitteiden avulla metsässä lenkkeilystä saa irti entistä enemmän. Metsäjumpan voivat toteuttaa kaikki perusterveet koirat ikään ja rotuun katsomatta. Jos koirasi on erityisellä kuntokuurilla, voi lenkin keskivaiheille lisätä tehokkaan juoksuosion. Jos koirasi on sairaslomalla, sopivista harjoitteista on hyvä neuvotella fysioterapeutin kanssa.

Pitkien metsälenkkien lisäksi on syytä muistaa ulkoilla vaihtelevasti ja monipuolisesti. Myös ravinnon ja liikunnan oikea suhde auttavat pitämään koiran lihakset kunnossa ja ylipainon kurissa. Nyt jumppaamaan!

”Aluksi:

Ota vainu metsän tuoksusta ja ohjaa omistajasi kovien teiden sijasta lenkille luontoon. Kesällä liikkuminen on vapaampaa, mutta lumiseen aikaankin löytyy väyliä koirien kuljeskella.

Lämmittele jäsenesi kevyesti ravilla juoksennellen – kesällä kehosi lämpenee nopeammin, talvella on verryteltävä pidempään.

Lenkin aikana valitse ja vaihtele seuraavia harjoituksia:

Kahlaa reippaasti kävellen tai ravaten puolisääreen ulottuvassa pehmeässä lumihangessa (näin lumettomaan myös heinikko saattaa toimia toim. huom.). Poikkea välillä auratulle kohdalle ravaamaan/palautumaan ja sitten takaisin hankeen… Toista useamman kerran. Lumi antaa vastusta ja pehmentää liikettä. Varo keväistä lumihankea, jolloin jalka voi äkkiä humpsahtaa muita syvemmälle!

Kesällä kahlaa mahaan asti ulottuvassa rantavedessä vaikka toko-liikkeitä tehden. Rauhallinen uintikin on hyväksi, nivelet pitävät pehmeistä liikkeistä.

Kanna ylisuurta keppiä jonkin matkaa oikein ylpeästi ylälinjan vahvistamiseksi ja ryhtijumpaksi.

Leiki ja kisaile tasaveroisten koirakavereiden kanssa aina sopivan tilaisuuden tullen, vaikka lenkin puolivälissä.

Pysähdy ylämäessä kuono huipulle päin ja istu ja nouse seisomaan viisi kertaa peräkkäin. Pitkässä ylämäessä voit tehdä tämän kahdessa tai kolmessa kohdassa.

Tasapainoile kokoosi nähden sopivan kannon päällä kääntyillen jaloillasi ympäri vasemmalta ja oikealta. Tee vaikeampaan suuntaan useampi ympyrä. Jatka tasapainoilua (seisoen) antamalla omistajan nostella ensin jokaista tassua vuorotellen muutamaksi sekunniksi. Tasapainoilu vaikeutuu, kun annat omistajan nostella ristikkäisiä jalkoja yhtä aikaa hetkeksi ilmaan. Toista muutamia kertoja. Voit myös tasapainoilla kävelemällä kaatuneen puun runkoa pitkin.

Tarvo hitaasti upottavassa sammalikossa tai varvikossa lihastyön lisäämiseksi.

Kävele hitaasti ja tassuja korkealle nostellen jonoon aseteltujen paksujen oksien yli (esimerkiksi kymmenen oksaa). Älä hyppää kerralla kaikkien yli, vaan astu jokaiseen väliin. Toista kävely muutamia kertoja. Vaikeusastetta saat, jos risut ovat sikin sokin ja kuljet niiden yli jalansijaa etsien.

Kiipeä hitaasti kävellen tai hitaasti ravaten pehmeää ylämäkeä. Tee matkalla muutamia ympyröitä, pujottele omistajan jalkojen välistä tai kulje reunasta reunaan siksakkia, niin loitontajat ja lähentäjätkin vahvistuvat. Kesällä voit myös kiivetä rinnepeltoa viistosti kummastakin alanurkasta vastakkaiseen ylänurkkaan.

Lopuksi:

Jäähdyttele hölkötellen.

Kotiovella voit pyytää omistajalta keksin. Kurota kylkeä taivuttaen puolikas keksi vasemmalta mahdollisimman läheltä häntää ja toinen puolikas oikealta.

Sisällä huokaise. Pyydä omistajaa hieromaan hetki – ja rentoudu. Tunne, kuinka lihaksesi vahvistuvat levon aikana.”

Haluatko tulostaa ohjeistuksen mukaasi lenkille? Se onnistuu kätevästi avaamalla alla oleva kuva täysikokoisena klikkaamalla sitä ja tulostamalla auennut kuva selaimen tulostuspainikkeella. Voit myös kopioida kuvan tietokoneellesi hiiren oikealla painikkeella ja jakaa sen koiraystävillesi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. metsajumppa_SusannaVartiainen

Lähde: Susanna Vartiainen / www.susannavartiainen.fi

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.