Luminen talvi on mäenlaskua varten. Tuhannet suomalaiset matkaavat joka vuosi Lappiin tai Keski-Euroopan alppikohteisiin laskettelemaan ja lumilautailemaan. Heidän turvallisuudestaan vastaavat myös koirat.

Suomessa lumivyöryt ovat harvinaisia, ja ihmishenkiä vaativat vyöryt sitäkin harvinaisempia. Alpeilla ja Pohjois-Amerikan hiihtokeskuksissa ne ovat arkipäivää, ja siksi kohteissa koulutetaankin koiria etsimään lumivyöryuhreja.

Lumivyörykoirilla kestää hehtaarin eli 100 neliömetrin lumivyöryalueen tutkimiseen puoli tuntia siinä missä 20 hengen lumivyöryantureilla varustetulla etsintäpartiolla hommaan kuluu tunteja. Ja aikaa lumivyöryn alle jääneellä uhrilla ei totisesti ole: kaksi tuntia vyöryn alla pienentää eloonjäämisen riskin 30 prosenttiin. Neljän tunnin jälkeen uhreista enää 10 prosenttia selviää. Lumivyörykoirien nenät ovatkin korvaamattomia pelastustehtävissä.

Eniten lumivyörykoiriksi valitaan noutajia, saksanpaimenkoiria ja bordercollieita. Pentujen koulutus alkaa jo 7-10 viikon iässä. Koulutuksessa koirat opetetaan äkkäämään ihmisen hajuja lumen alta, esimerkiksi kätkemällä vaatteita kinosten alle. Koirat etsivät myös eläviä harjoituskohteita, lumiluoliin ja erilaisten esteiden taakse piiloutuneita kouluttajia. Koirat totuttelevat myös matkustamaan hiihtohisseissä, moottorikelkoissa, lumikissoissa ja helikoptereissa sekä opettelevat juoksemaan kouluttajansa suksien välissä tämän hiihtäessä.

Katso täältä huikea video lumivyörypentujen touhuista Coloradon Copper Mountainin hiihtokeskuksessa: https://www.youtube.com/watch?v=pU1dPSFXi_U

Lähde: thebark.com, barkpost.com, Kaleva

Kuva: Wikimedia Commons

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.